Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Israel dona per desmantellada l'estructura de Hamàs al nord de Gaza i desmobilitza part dels reservistes

Els atacs israelians han matat més de 200 persones el cap de setmana, entre elles el fill del cap d'Al-Jazeera a la Franja, que s'ha convertit en un símbol de l'heroïcitat dels informadors palestins

Funeral pels morts en un atac israelià a Khan Yunis, la principal ciutat del sud de la Franja de Gaza / Haitham Imad (Efe)

A l'octubre un bombardeig israelià va matar la dona, el fill i un net de Wael al-Dahdouh. Al desembre, un altre va executar el seu càmera i li va causar ferides greus. Aquest diumenge Dahdouh, cap d'Al-Jazeera a Gaza, no va faltar a la connexió diària des de l'enclavament palestí. Minuts abans plorava la mort del fill major, Hamza, també periodista. El quart familiar directe de Dahdouh assassinat des de l'inici de l'operació militar i el segon informador aniquilat per foc israelià durant la jornada.

El cas de Wael al-Dahdouh posa rostre a l'heroïcitat diària dels periodistes locals, la majoria palestins, que aporten bona part de la informació, els testimonis i les imatges de què es nodreixen els mitjans occidentals per a explicar la guerra de Gaza més enllà de la propaganda de les parts. Més d'un centenar han mort pels bombardejos d'Israel, que prohibeix l'entrada de la premsa internacional a l'enclavament palestí. La xifra d'informadors morts en tres mesos és inèdita per a un termini tan curt en qualsevol conflicte internacional.

Al-Dahdouh i els cada vegada menys informadors que continuen amb vida a la Franja de Gaza documenten una guerra que ha entrat en una nova fase, focalitzant tota la pressió militar al sud. L'exèrcit israelià assegura haver "completat el desmantellament" de l'estructura de comandament de Hamàs al nord de l'enclavament, on acredita haver matat vora 8.000 milicians. En paral·lel ha ordenat la desmobilització de milers de reservistes que van ser cridats a files fa tres mesos en la convocatòria més gran de la història del país. Vora 510 soldats israelians han mort en l'operació militar, 176 des de l'inici de l'ofensiva terrestre el 27 d'octubre.

600 pacients d'un hospital en parador desconegut

Al centre i al sud de la Franja els combats continuen. En les últimes hores, l'exèrcit israelià ha llançat noves ordes d'evacuació i més de 600 pacients han sigut obligats a eixir d'un hospital sense que se sàpia, a hores d'ara, on estan, segons ha denunciat l'Organització Mundial de la Salut. L'hospital Màrtirs d'Al Aqsa, al centre de Gaza, va rebre 73 morts i quasi 100 ferits en les últimes 24 hores, segons informació del Ministeri de Sanitat, una administració que controla Hamàs. En el curs del cap de setmana han mort 225 palestins i quasi 300 van ser ferits pels atacs israelians, segons les informacions rebudes per Nacions Unides.

El cap de Save the Children Regne Unit, James Denselow, ha denunciat que cada dia, de mitjana, més de deu xiquets palestins perden una o les dues cames, a conseqüència de les ferides dels atacs israelians. 

La diplomàcia tracta de frenar l'expansió de la guerra

Mentrestant, els caps de la diplomàcia dels Estats Units i de la Unió Europea intenten contindre l'expansió de la guerra per tot el Pròxim Orient, començant pel Líban, feu del grup xiïta Hezbol·là, on un atemptat amb dron va assassinar el número dos de Hamàs. Hezbol·la, que va prometre venjar l'acció, ha reivindicat una desena d'atacs contra posicions israelianes al nord d'Israel en les últimes hores. El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, s'ha reunit amb les autoritats de Jordània i Qatar en l'intent de frenar el risc d'escalada a la regió. Des de Doha, Blinken també va advocar pel retorn dels palestins a les seues llars "tan prompte com les condicions ho permeten" i va qualificar d'"irresponsables i incendiàries" les declaracions de dos ministres de l'ala més radical del govern de coalició d'Israel, que havien advocat per la colonització de la Franja.

Tot quan es compleixen tres mesos de la guerra en resposta a l'atac del 7 d'octubre, en què milicians de Hamàs van assassinar 1.200 persones, la majoria civils, i va fer 240 ostatges, dels quals un centenar continuen captius a la Franja. L'operació militar israeliana ha matat 23.000 persones, entre elles 10.000 xiquets i 7.000 dones, segons el govern de Gaza. L'enclavament palestí ha sigut completament devastat pels atacs israelians, que sovint no diferencien entre civils i milicians i han abocat la població a una crisi humanitària sense precedents. La major part dels 2,3 milions d'habitants del territori s'han vist forçats a desplaçar-se. El 80% es concentren a la zona sud, precisament on ara s'enfoca l'ofensiva israeliana.

Desplaçats palestins desplaçats en la frontera amb Egipte / Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)
Guerra Israel-Gaza

També et pot interessar