L'exèrcit d'Israel envaeix el sud del Líban

Tel-Aviv anuncia "incursions terrestres limitades, localitzades i selectives" contra Hezbol·là, continua bombardejant el país i estén els atacs a la capital de Síria 

En imatge, atacs d'Israel en el sud del Líban en vespres de la incursió terrestre
En imatge, atacs d'Israel en el sud del Líban en vespres de la incursió terrestre / Atef Safadi via Efe
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 d'octubre 2024 - 08:43 Actualitzat: 01 d'octubre 2024 - 13:02

L'exèrcit d'Israel ha envaït el sud del Líban. Les tropes han travessat la frontera de matinada complint l'amenaça de Tel-Aviv, que va confirmar este dilluns l'inici de "l'etapa següent de la guerra contra Hezbol·là". Mentrestant, l'aviació manté els bombardejos en diversos punts del país, uns atacs que han matat més d'un miler de persones i han obligat a fugir un milió.

L'estament militar informa "d'incursions terrestres limitades, localitzades i selectives, basades en informació precisa, contra objectius i infraestructures terroristes de Hezbol·là al sud del Líban". Segons indica, ara mateix l'ofensiva està centrada "en llogarets pròxims a la frontera que representen una amenaça immediata per a les comunitats israelianes al nord d'Israel", on les tropes han rebut suport d'avions de combat i foc d'artilleria.

En les últimes hores l'exèrcit ha urgit la població libanesa a evacuar una vintena de municipis del sud i els ha instat a desplaçar-se al nord del riu Awali, per a no veure's afectats en els combats amb Hezbol·là.

Tropes israelianes es preparen per a entrar al Líban, segons un vídeo facilitat pel ministeri de Defensa de Tel-Aviv
Tropes israelianes es preparen per a entrar al Líban, segons un vídeo facilitat pel ministeri de Defensa de Tel-Aviv / Exèrcit d'Israel

Tel-Aviv, que fa mesos que especula amb esta operació, sembla estar repetint al Líban el mateix patró que ha aplicat en la guerra a la Franja de Gaza: una ofensiva terrestre, amb tropes i carros de combat, després d'una campanya de bombardejos per a neutralitzar objectius i aplanar-los el camí. El resultat a l'enclavament palestí, amb 40.000 morts, vora la meitat civils, més del doble de ferits, la població famolenca i vora el 60% dels edificis destruïts, no convida a l'optimisme.

Encara es desconeix la quantitat de víctimes o l'abast de la primera nit d'ofensiva, però el Ministeri de Salut del Líban, poc abans que començara, va alertar que, en les últimes 24 hores, els atacs israelians han deixat 95 morts i 172 ferits en tot el país. És la primera invasió israeliana al Líban en dos dècades, després de les executades el 1978, el 1982 i el 2006.

El cap de la secció d'Internacional a À Punt, Vicent Montagud, que va ser testimoni de la invasió d'Israel al Líban de 2006, com a corresponsal de Canal 9, ha analitzat la situació en una entrevista a Les Notícies del Matí. Creu que Israel ha aprofitat "una finestra d'oportunitat" per l'escapçament momentani de Hezbol·là —després d'assassinar el seu líder— i els problemes de comunicació que el grup pateix per l'explosió massiva dels dispositius de comunicació (buscapersones i walkie-talkies) atribuïda al Mossad. Tanmateix, adverteix de les dificultats per a les tropes d'Israel, perquè l'avança al Líban ha de superar zones de muntanya, on seran vulnerables als atacs de Hezbol·là des de dalt i perquè les milícies del grup xiïta estan més preparades i armades que les de Hamàs. L'anterior invasió al Líban va ser el "Vietnam d'Israel" ha recordat Montagud que només veu en la negociació política i el compliment de la legislació internacional una possible solució al conflicte a l'Orient Pròxim.

Nous atacs sobre Beirut i un camp de refugiats palestí

En paral·lel, l'exèrcit d'Israel manté els bombardejos, que han tornat a colpejar Beirut. Els militars han atacat barris dels suburbis de la capital libanesa, a la zona del Dahye, poc després d'avisar els civils que els evacuaren. Tel-Aviv assegura que hi havia fàbriques d'armes.

Hezbol·là ha reivindicat els primers contraatacs, amb foc d'artilleria i el llançament de coets contra grups de soldats israelians a Metula, una localitat en la frontera nord d'Israel i declarada la vespra com a "zona militar tancada". Israel ha informat de quinze projectils, dels quals assegura haver-ne interceptat set, mentre la resta va caure en zones obertes sense causar víctimes. 

Ja de migdia, la mílicia ha llançat per primera vegada projectils de llarg abast 'Fadi-4' contra una base de la Intel·ligència d'Israel i una seu del Mosad, als afores de Tel-Aviv, que han causat dos ferits. Hezbol·là ha reivindicat este atac com la primera resposta a l'assassinat del seu líder Hasán Nasrallah, en un atac israelià el passat divendres a Beirut.

L'aviació israeliana també ha bombardejat el camp de refugiats d'Ein el-Hilweh, que acull més de cent milt palestins al Líban. Allí viu el líder d'Al-Aqsa, el braç armat de Fatah, Munir Al-Maqdah, que hauria eixit il·lés. Han mort cinc persones.

Exteriors demana els espanyols eixir del Líban

El ministeri d'Afers Estrangers ha demanat els residents espanyols que isquen del Líban. Segons estimacions de l'ambaixa a Beirut la colònia la composen vora un poc més d'un miler de persones, incloent-hi nacionals espanyols, dobles nacionalitats, familiars i persones en trànsit, entre elles una desena de periodistes

"Demanem als espanyols que abandonen el país pels mitjans comercials existents i desaconsellem viatjar al Líban sota qualsevol circumstància", ha asseverat el ministre José Manuel Albares en una compareixença, durant la qual ha assenyalat que una companyia d'aviació encara manté tres viatges setmanals a Espanya i que hi ha connexió marítima amb Xipre, Turquia i Grècia.

Una periodista morta en un atac a Síria

D'altra banda, l'agència estatal siriana de notícies SANA ha informat de diversos atacs aeris a la capital, Damasc, que han matat la periodista de la televisió siriana Safaa Ahmed i dos civils més.

Una columna de fum s'eleva al sud de Beirut després d'un atac d'Israel
Una columna de fum s'eleva al sud de Beirut després d'un atac d'Israel / Amr Abdallah Dalsh (Reuters)

També et pot interessar

stats