Directes
Ara en la televisió
CIUTATS DESAPAREGUDES

Israel i Hamàs firmen formalment l'alto el foc a Gaza després d'una jornada d'incertesa

Netanyahu ha tornat a convocar el gabinet per a ratificar l'acord este divendres, perquè entre en vigor diumenge, entre amenaces de la branca més ultra de l'executiu d'abandonar el govern

Un home inspecciona els danys de l'últim bombardeig israelià a Khan Yunis, al sud de Gaza, després del preacord d'alto el foc / Hatem Khaled (Reuters)

Israel i Hamàs han signat formalment l'acord d'alto el foc i l'alliberament dels ostatges la matinada d'este divendres a Qatar. L'oficina del primer ministre israelià i els portaveus de Hamàs ho han confirmat passades les tres de la matinada, després d'una jornada d'incertesa per la suspensió sobtada de la reunió del gabinet de Netanyahu que havia de confirmar el preacord, este dijous, entre acusacions al grup islamista d'intentar modificar la lletra menuda del pacte. Hamàs ho va negar i va denunciar que Tel-Aviv estava tractant de crear tensió en un moment crític, que ha estat precedit per amenaces de dimissió en la branca més extremista de l'executiu israelià.

Netanyahu ha convocat novament el gabinet per a ratificar l'acord este divendres, però podria ajornar-se encara més, fins dissabte, per a donar temps als detractors del pacte i això podria fer perillar l'entrada en vigor, pactada per al diumenge, 24 hores abans de la cerimònia de presa de possessió de Donald Trump. L'administració Biden pressiona perquè s'implemente en la data prevista, com a última fita del govern demòcrata.

De detractors, Netanyahu té almenys dos membres del seu gabinet. El ministre de Finances ultradretà Bezalel Smotrich, del partit Sionisme Religiós i el ministre de Seguretat Nacional, l'ultra Itamar Ben Gvir, ambdós colons a Cisjordània, han amenaçat d'abandonar el govern si s'aprova l'acord en els termes actuals. El veuen com una derrota i denuncien que permetrà a Hamàs rearmar-se.

Israel mata més de 90 palestins en vespres de l'entrada en vigor de l'acord

Hi ha dos milions de persones en vil a la Franja de Gaza pendents de la pausa militar. Per la seua part, també ho estan centenars de famílies d'Israel, a l'espera de l'entrega dels ostatges per part de Hamàs. L'acord, en tres fases, contempla que en la primera s'alliberen 33 captius, vius o morts, a canvi de presos palestins. Malgrat l'entesa, des que es va anunciar el pacte dimecres, l'exèrcit d'Israel ha mantingut els bombardejos i ha matat més de noranta persones a la Franja de Gaza.

Crisi al Pròxim Orient Guerra Israel-Gaza

També et pot interessar