Israel i Hamàs negocien una nova pròrroga de la treva que pot incloure intercanvi de soldats i cadàvers

Els mediadors àrabs intenten pactar un alto molt més llarg, amb l'esperança de fer-lo definitiu, una opció que, ara com ara, no contempla l'exèrcit israelià

Una presa palestina abraça un familiar després de ser alliberada per l'acord de treva
Una presa palestina abraça un familiar després de ser alliberada per l'acord de treva / Mussa Issa Qawasma (Reuters)

Israel i Hamàs negocien estendre la treva més enllà de la pròrroga, que expira aquest dimecres. Fonts egípcies ja donen per fet l'acord. El director de la CIA, William Burns, el del Mossad israelià, David Barnea, i el cap de la intel·ligència egípcia, Abbas Kamel, es van reunir dimarts a Qatar per a explorar les opcions d'un alto el foc permanent. Aquesta és l'aspiració dels països àrabs, convertir la pausa en definitiva o, almenys "una treva més llarga", segons ha manifestat un portaveu del ministeri d'Exteriors de Qatar. Una petició a la qual també s'ha sumat el Papa Francesc. El cap de l'Estat Major d'Israel, Herzi Halevi, ha advertit que l'ajornament serà temporal perquè "el desmantellament de Hamàs" i "l'operació militar sobre Gaza "continuaran".

La nova pròrroga suposaria negociar els termes inicials de l'acord per incorporar dues pretensions de les parts. Israel vol incloure en l'intercanvi l'entrega de soldats captius, ja que pacte vigent només contempla l'alliberament de dones i xiquets civils. Hamàs parla d'una "nova categoria", el que podria obrir la porta a l'intercanvi de cadàvers.

Les negociacions operen en paral·lel a l'intercanvi d'ostatges dels grups islamista per dones i xiquets empresonats als centres penitenciaris d'Israel. Hamàs va alliberar aquest dimarts, quint dia de treva, dotze ostatges més (deu dones israelianes i dos tailandesos) a canvi de recuperar 30 presos palestins (quinze dones i quinze menors).

60 ostatges de Hamàs i 180 presos palestins alliberats

Des del divendres, Hamàs ha deixat marxar pel pas de Rafah 60 dels 240 ostatges que va capturar el set d'octubre (entre ells 21 captius estrangers) i Israel ha alliberat 180 palestins retinguts en la presó d'Ofer i el centre de detenció de Jerusalem, des d'on se'ls va conduir cap a Cisjordània o la Ciutat Santa.

Aquest dimarts l'exèrcit israelià i Hamàs es van acusar ahir mútuament d'haver violat la treva en Gaza després d'un incident en què diversos soldats israelians van resultar ferits al nord de la Franja. Tanmateix, no sembla que aquest entrebanc posa en risc les negociacions sobre l'extensió de la pausa militar.

La interrupció dels bombardejos i l'entrada d'ajuda humanitària pactada en l'acord, d'uns 200 camions diaris, està alleujant, però no resolent la calamitosa situació de la població civil de la Franja, on viuen més de dos milions de persones, després de set setmanes de setge i guerra. L'hivern s'acosta i la manca de carburant, que a penes arriba per a les necessitats alimentàries dels gazians, serà un altre repte afegit mentre vagen baixant les temperatures.

Cinc nounats morts sense assistència sanitària

La pausa també està permetent recuperar cadàvers sota els enderrocs (hi ha 7.000 persones desaparegudes) i actualitzar la xifra de víctimes a l'enclavament (15.000 morts, sis mil d'ells menors d'edat, segons Hamàs). El Ministeri de Sanitat de Gaza ha acusat l'Exèrcit israelià d'abandonar a la seua sort a cinc bebés nounats en els hospitals Al Naser i Al Rantisi del nord de la Franja, els cossos sense vida dels quals es van descobrir aquest dilluns. Les autoritats sanitàries denuncien que els soldats van ordenar evacuar els centres al personal d'infermeria, durant l'ofensiva militar, assegurant-los que la Creu Roja estava en camí per a evacuar als bebés.

També et pot interessar

stats