Israel insisteix a criminalitzar l'Unrwa, que denuncia "humiliacions sistemàtiques" i tortures als presoners palestins
Tel-Aviv empara en uns àudios una nova acusació sense proves contra l'Agència de l'ONU per als refugiats palestins, de la qual assegura que dona treball a 450 islamistes
A la Franja de Gaza, nous bombardejos a Rafah i la Ciutat de Gaza han augmentat la xifra de morts. En el global de la crisi, ja han perdut la vida més de 30.500 palestins; 13.430 d'ells, menors d'edat. I entre els xiquets, almenys dènou ho han fet per deshidratació en els últims dies, segons el recompte del Ministeri de Sanitat de l'enclavament, que gestiona la branca administrativa de Hamàs.
Les negociacions d'un alto el foc continuen en punt mort. Aquest dilluns Israel va retirar el representant de la taula després que Hamàs es negara a comunicar els ostatges que continuen amb vida dels més de 130 que el grup islamista reté. La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, ha instat Hamàs a acceptar l'oportunitat de treva militar i ha reclamat Israel que faça més per a facilitar l'entrega d'ajuda, que davant les restriccions s'ha començat a llançar des de l'aire. En línia amb el pronunciament de Harris, l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, Josep Borrell, ha suggerit que, donat el suport dels EUA, el Consell de Seguretat de l'ONU no hauria de tindre obstacles per a demanar l'alto el foc amb una resolució. Washington, que té dret a veto, ha frenat totes les iniciatives plantejades en aquest sentit.
Israel diu que a l'Unrwa treballen 450 islamistes
Tanmateix, un nou entrebanc amenaça les negociacions de treva. Israel insisteix a criminalitzar l'Unrwa. L'exèrcit ha filtrat uns àudios per a intentar provar la infiltració de Hamàs en l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins, principal sustentació d'ajuda a la població de la Franja, enmig d'una crisi humanitària sense precedents. El portaveu militar Daniel Hagari assegura que en la plantilla de l'Unrwa treballen 450 operatius militars de Hamàs i altres grups armats. En una conferència televisada, va manifestar que les milícies utilitzen les donacions de la comunitat internacional amb propòsits humanitaris "per a cometre crims contra la humanitat".
El director de l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins, Philippe Lazzarini, ha advertit que Israel mai va aportar proves per a demostrar la implicació de dotze dels seus 30.000 empleats en els atacs terroristes de Hamàs del 7 d'octubre. Ha reconegut que els van fer fora per la pressió internacional. Lazzarani creu que Tel-Aviv vol "eliminar" el paper de l'Unrwa com a "protector del poble palestí i com a testimoni del seu drama". Ha lamentat que "malgrat la naturalesa infundada de les acusacions", setze països han deixat de finançar l'agència, la qual cosa ha causat una retallada de 450 milions de dòlars en el seu pressupost.
L'ONU dona crèdit a les acusacions de violència sexual contra Hamàs
La tensió entre el govern d'Israel i les Nacions Unides va més enllà. El ministre d'Exteriors, Israel Katz, ha cridat a consultes l'ambaixador en protesta per l'informe sobre violència sexual en l'atac de Hamàs del 7 d'octubre. Considera que arriba tard i que silencia les agressions. En la presentació es va comunicar que hi havia evidències "clares i convincents" de possibles violacions als ostatges el dia dels atacs. Algunes d'elles, grupals. Malgrat la "satisfacció" per aquest pronunciament, Israel va rebutjar la part de l'informe que investiga les denúncies palestines de violència sexual contra elements d'Israel. Tel-Aviv ha rebutjat col·laborar amb l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans en l'esclariment per considerar-lo un departament "hostil".
L'Unrwa denuncia tortures i humiliacions als presoners palestins
El director de l'Unrwa va comunicar aquest dilluns que l'agència ha registrat "centenars" de denúncies d'abusos de palestins detinguts en centres israelians. Lazzarini donava confirmació així a la informació filtrada per un diari estatunidenc. Són denúncies presentades per palestins que acaben de passar un període de detenció de setmanes o mesos a Israel, en molts casos sense un degut procés: "La majoria d'ells arribaven totalment traumatitzats pel suplici", va dir Lazzarini en una roda de premsa després d'intervindre en l'Assemblea General de l'ONU.
Instat al fet que concretara les acusacions, va assenyalar que es tractava d'un "ampli repertori d'humiliacions sistemàtiques", i va citar casos de presoners que van ser fotografiats nus, o víctimes d'abús verbal o psicològic, amenaces d'electrocució, privació de somni, ús de gossos de manera intimidatòria o l'obligació de portar bolquers a persones adultes durant diversos dies.