Israel urgeix la població palestina a abandonar el nord de la Franja de Gaza

Hamàs ha demanat que s'implemente immediatament la resolució no vinculant a favor d'un alto el foc aprovada aquest divendres per l'Assemblea General de l'ONU

Des del 7 d'octubre, vora 7.800 palestins han mort en atacs d'Israel segons el Ministeri de Sanitat de la Franja de Gaza. / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 d'octubre 2023 - 08:02 Actualitzat: 28 d'octubre 2023 - 16:59

Israel ha urgit la població palestina que encara roman al nord de la Franja de Gaza, inclosa la de la capital, a reallotjar-se "temporalment" al sud per "la seua seguretat immediata". Entre 300.000 i 400.000 gazians no han abandonat la zona, d'acord amb les darreres dades oferides per l'ONU. L'exèrcit israelià ha assegurat que Hamàs té forces i armament entre la població civil i ha alertat d'una "operació imminent" amb la qual busquen neutralitzar "amb precisió i intensitat" l'organització, segons ha explicat el seu portaveu, Daniel Hagari.

Els bombardejos a la Franja de Gaza s'han intensificat durant la matinada d'aquest dissabte. Hagari ha informat que estan "avançant en les fases de la guerra" contra Hamàs i que els soldats israelians estan atacant Gaza "per terra, mar i aire". El portaveu de l'exèrcit israelià ha afegit, a més, que no hi ha soldats israelians ferits des que anit les Forces de Defensa d'Israel anunciaren una ampliació de les operacions terrestres a Gaza.

Així mateix, Hagari ha informat que han atacat "uns 150 objectius soterranis" al nord de Gaza, i en un comunicat conjunt amb l'Agència de Seguretat israeliana s'ha comunicat que Israel ha abatut el cap del comandament aeri de Hamàs, Asem Abu Rakaba. "La seua eliminació suposa un bon progrés en les fases de la guerra i ajuda a fer que les forces lluiten contra un enemic afeblit", ha afirmat el portaveu de l'exèrcit israelià. Segons Israel, Abu Rakaba, responsable dels drons, parapents i la defensa aèria de Hamàs, va ser una de les persones que va planificar l'atac del passat 7 d'octubre que va deixar 1.400 israelians morts i més de 200 ostatges.

Aquesta intensificació dels bombardejos arriba a una Franja de Gaza completament incomunicada pels bombardejos. Des de divendres a la nit, la població gaziana no disposa ni de connexió a internet ni de telefonia mòbil. L'observatori Netblocks va registrar un "afonament de la connectivitat després d'un fort bombardeig" i la companyia telefònica palestina Jawal ha informat també d'una apagada informativa.

"La història ens jutjarà a tots"

En una roda de premsa convocada per Hamàs a Beirut, l'alt càrrec Ghazi Hamad ha demanat que s'implemente immediatament la resolució no vinculant a favor d'un alto el foc aprovada aquest divendres per l'Assemblea General de l'ONU i ha alertat d'un desastre si Israel continua els atacs aeris i terrestres la matinada del diumenge. "Exigim que l'ajuda acumulada a Egipte s'envie i es distribuïsca ràpidament a totes les zones i hospitals de la Franja de Gaza", ha remarcat Ghazi. Respecte d'un possible desplaçament de població gaziana a la península egípcia del Sinaí, Hamàs ha mostrat el seu rebuig.

La resolució a favor d'un alto el foc humanitari immediat a Gaza va rebre 140 vots a favor, entre aquests el d'Espanya, 14 en contra (amb Israel i els Estats Units al capdavant) i 45 abstencions.

De la mateixa manera, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha demanat "un alto el foc, l'alliberament incondicional de tots els ostatges i l'entrega de subministrament". "És el moment de la veritat. La història ens jutjarà a tots", ha matisat en un missatge al seu compte d'X.

Aquest missatge arriba després que l'ONU haja advertit en un comunicat i per primera vegada, que a la Franja de Gaza s'estan cometent "crims de guerra". L'organisme també ha reclamat el cessament dels "atacs indiscriminats comesos per grups armats palestins" i l'alliberament dels ostatges de manera "immediata i incondicional".

Els Estats Units, per la seua part, també s'han mostrat a favor per primera vegada des que s'inicià el conflicte, d'una "pausa de les operacions militars" d'Israel sobre la Franja de Gaza perquè puga entrar-hi ajuda humanitària i combustible, segons ha explicat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca John Kirby.

Pel que fa a Egipte, el president Abdel Fattah al-Sisi ha alertat aquest dissabte que qualsevol expansió del conflicte comportaria el risc de transformar-lo en "una bomba de rellotgeria". El líder egipci ha remarcat també que s'ha de respectar la sobirania del país, després que s'hagen interceptat drons que han fet incursions dins del seu espai aeri.

Des del 7 d'octubre, vora 7.800 palestins han mort en atacs d'Israel segons el Ministeri de Sanitat de la Franja de Gaza.

També et pot interessar

stats