Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Israel ordena evacuar part de l'àrea humanitària d'Al-Mawasi, al sud de Gaza, per una ofensiva "imminent"

Per a eliminar un líder de Hamàs, l'exèrcit va executar una de les pitjors massacres de la guerra en un dels últims bombardejos a la zona, que va matar noranta palestins, malgrat la consideració d'àrea segura

Uns palestins traslladen dos xiquets ferits en un bombardeig israelià a l'Hospital Nasser de Khan Yunis / Hatem Khaled (Reuters)

L'exèrcit d'Israel ha ordenat evacuar part de l'àrea humanitària d'Al-Mawasi, al sud de la Franja de Gaza, per a iniciar una ofensiva contra suposats milicians. La decisió, que ve precedida de diversos bombardejos amb centenars de víctimes a la zona, redueix encara més l'espai per als desplaçats de la guerra. La zona s'ha convertit en el refugi improvisat d'1,4 milions de palestins, la majoria provinents de Rafah, ciutat considerada "segura" fins a la incursió de la infanteria a primers de maig.

Segons el comunicat militar, les tropes israelianes "estan a punt d'operar amb força contra les organitzacions terroristes". L'acompanyen d'un mapa que marca en blau la zona a evacuar, que correspon a la part d'Al-Mawasi compresa entre la costa del Mediterrani i Khan Yunis, la ciutat més important al sud de Gaza.

L'exèrcit es remet a "informació d'intel·ligència precisa", segons la qual "Hamàs ha incorporat infraestructura terrorista en l'àrea definida com a àrea humanitària" i assenyala el llançament de coets cap a Israel des d'eixa zona.

La informació, segons l'estament militar, s'està enviant per SMS, trucades telefòniques i transmissions en àrab en els mitjans de comunicació, a fi de "mitigar el mal a la població civil i mantindre els civils allunyats de les zones de combat".

Al-Mawasi, l'escenari d'una de les pitjors massacres

No obstant això, amb comunicacions d'advertència i sense, Israel ja ha atacat en el passat les zones de civils i les considerades com a humanitàries. El 13 de juliol, l'exèrcit va assassinar més de noranta gazians i va ferir-ne 300 més en un bombardeig a Al-Mawasi per a eliminar Mohamed Deif, comandant de les Brigades Al-Qassam, el braç armat de Hamàs, que va matar el seu lloctinent, Rafaa Salameh.

Tanmateix, fa dies que centra els atacs en el camp de refugiats de Nuseirat, al centre de la Franja de Gaza, on ha matat almenys 91 persones i n'ha ferit 251 en els vora seixanta bombardejos que ha fet en l'última setmana, segons la informació divulgada per les autoritats sanitàries de l'enclavament palestí, que administra Hamàs.

Un jove contempla l'impacte d'un projectil israelià en un bloc d'habitatges del campament de refugiats de Nuseirat / Omar Naaman (Reuters)

La guerra va esclatar el 7 d'octubre en resposta a l'atac de Hamàs contra Israel, que va deixar uns 1.200 morts i 251 segrestats. Des de llavors, els atacs de l'exèrcit israelià han causat 39.000 morts, 90.000 ferits i 1,9 milions de desplaçats, quasi la població total de la Franja, que sobreviuen en condicions humanitàries paupèrrimes, a la vora de la fam, amb accés restringit a aigua potable i amb el sistema sanitari col·lapsat.

Guerra Israel-Gaza

També et pot interessar