Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO

Israel, a les portes de la normalitat

El país reobri la restauració i flexibilitza les restriccions sanitàries davant del coronavirus, però demana un certificat de vacunació.

Cafeteries i restaurants han tornat a obrir les portes al públic des d'aquest diumenge / Corinna Kern (Reuters)

Israel, el país més avançat del món en la immunització contra el coronavirus en termes relatius pel que fa a població, ha fet aquest diumenge el pas més important de la desescalada postvacunació amb la reobertura de la restauració, la tornada de l'alumnat universitari a les aules i la relaxació d'altres restriccions que beneficien, principalment, aquelles persones ja immunitzades contra la Covid-19.

En quasi tres mesos, Israel ha aconseguit vacunar quasi cinc milions de persones amb la primera dosi de la vacuna de Pfizer-BioNTech, i a vora quatre milions ja se'ls n'ha administrat també la segona. Són xifres que suposen el 57% i el 43% de la població, segons dades del portal Our World in Data, actualitzades el 6 de març de 2021. Els efectes de la campanya de vacunació són molt esperançadors al país, ja que el Ministeri de Sanitat israelià ha constatat una reducció del 98,9% de la mortalitat i de les hospitalitzacions per coronavirus entre la població vacunada amb la segona dosis de Pfizer, una vegada havien passat catorze dies de la inoculació. L'estudi realitzat per les autoritats sanitàries també apunta que la xifra de casos greus ha baixat en un 99,2% i que la protecció de la vacuna davant del contagi és del 95,8%.

Amb aquestes xifres, el país de l'Orient Mitjà accelera en la desescalada després del tercer confinament i comença a flexibilitzar les restriccions. Cafeteries, bars i restaurants han reobert les portes al públic però, per a accedir-hi dins, la clientela necessitarà presentar el que s'ha anomenat com a passe verd, un document atorgat a aquelles persones que s'hagen recuperat de la Covid-19 o els hagen administrat la segona dosi de la vacuna fa almenys una setmana. L'ocupació no podrà superar el 75% i els qui no presenten el certificat requerit per a ingressar podran asseure's en taules a l'aire lliure.

A partir d'aquest diumenge poden obrir també les sales d'esdeveniments culturals, que no podran superar el 50% de la capacitat. Només serà possible entrar-hi si es porta el passe verd, així com un percentatge limitat de persones que presenten proves de coronavirus amb resultats negatius.

A més de l'estudiantat universitari, també pot tornar a classe l'alumnat d'entre el 11 i 14 anys que assistisca a escoles a les ciutats del país catalogades com a verdes o grogues, perquè tenen índexs baixos de contagis. Per contra, els estudiants d'institucions religioses només podran tornar a classe si porten el certificat verd de vacunació.

Els llocs de culte també podran rebre fidels que presenten aquest document encara que en quantitats limitades. Aquells que accepten rebre persones que no el porten, tindran límits més estrictes i no podran deixar estar-hi més de 20 persones a l'interior i 50 a l'exterior.

Els estadis i auditoris podran rebre grans quantitats de gent, amb límits d'entre 500 i 1.500 persones, en funció de la capacitat i de si són oberts o tancats.

Finalment, les noves regulacions també s'estenen a l'entrada i eixida de passatgers a través de l'aeroport internacional Ben Gurion, que ha operat de forma molt limitada des de finals de gener. A partir d'ara, ja podrà rebre fins a mil ciutadans israelians cada diadia, xifra que en els pròxims dies augmentaria a 3.000.

D'aquesta manera, Israel elimina quasi per complet les restriccions implementades durant el tercer confinament pel coronavirus, que es va estendre durant sis setmanes des de finals de desembre i que s'ha anat relaxant lentament des de mitjan febrer.

També et pot interessar