Israel posa "Beirut en flames" en un seguit d'atacs contra el banc que gestiona el actius de Hezbol·là

Tel-Aviv reactiva la possibilitat d'un alto el foc després de matar el líder de Hamàs a Gaza, on els atacs israelians han matat més de 150 palestins el cap de setmana

Una columna de foc després d'un bombardeig isrealià a Beirut en la matinada de dilluns
Una columna de foc, després d'un bombardeig isrealià a Beirut la matinada de dilluns / Mohammed Yassin (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'octubre 2024 - 08:55 Actualitzat: 21 d'octubre 2024 - 11:35

L'exèrcit israelià ha bombardejat Beirut i el sud del país en desenes d'atacs contra la xarxa d'oficines i sucursals de l'entitat financera al-Qard al-Hassan, a través de la qual Hezbol·là paga els salaris als combatents i, segons Tel-Aviv, emmagatzema els actius financers del grup xiïta.

“Beirut en flames”, ha escrit a la xarxa social X el ministre d'Afer Estrangers israelià, Israel Katz, al costat d'una fotografia d'una explosió en un edifici de la capital libanesa. El ministre ha confirmat almenys quinze atacs en edificis de Beirut que pertanyien a l'entitat financera. “Atacarem el poder econòmic de Hezbol·là”, va assegurar en una roda de premsa el portaveu militar, Daniel Hagari.

En paral·lel, les tropes israelianes continuen la invasió del sud del Líban, on asseguren haver desmantellat un nou magatzem d'armament i haver eliminat diversos combatents, "inclosos comandants", de la milícia.

El foc creuat entre l'exèrcit d'Israel i Hezbol·là ha causat prop de 2.500 morts al Líban, la gran majoria en l'últim mes. Israel assegura que 1.500 són de milicians, la qual cosa implicaria que l'altre miler de persones que han perdut la vida serien civils. Des del començament de l'ofensiva terrestre, Tel-Aviv ha confirmat la mort de 24 soldats i 4 civils.

Israel reactiva la possibilitat d'una treva a Gaza

La guerra al Líban deriva de l'ofensiva israeliana sobre la Franja de Gaza, on l'assassinat del líder de Hamàs i cervell dels atacs del 7 d'octubre, Yahya Sinwar, podria reactivar ara l'oportunitat d'un alto el foc. El gabinet de seguretat del govern israelià va discutir la nit del diumenge "noves idees" de negociació amb el grup palestí per a un acord sobre l'alliberament dels ostatges a Gaza, segons ha informat The Times of Israel.

Els familiars dels 97 segrestats que encara segueixen en l'enclavament (34 d'ells morts) pressionen el govern de Netanyahu perquè aprofite la conjuntura per a reprendre les negociacions que permeten el retorn dels captius.

Més de 150 morts en atacs al nord de l'enclavament

Mentrestant, Israel continua castigant el nord de Gaza, on este cap de setmana ha matat més de 150 persones només a Beit Lahia (uns 84 el dissabte i almenys 70 en la matinada del diumenge). En els atacs de dissabte, l'aviació israeliana va destruir per complet un complex residencial, fet que va causar desenes de morts i va deixar nombrosos civils ferits.

Imatge de la destrucció que els atacs d'Israel han causat a Beit Lahia
Imatge de la destrucció que els atacs d'Israel han causat a Beit Lahia / Abdul Karim Farid (Reuters)

L'exèrcit de Tel-Aviv també manté els bombardejos sobre el camp de refugiats de Jabalia, el més gran de la Franja, on milers de persones sobreviuen des de fa dies sense aliments ni aigua, a causa del setge militar, envoltats de cadàvers.

Fonts del Ministeri de Sanitat gazià estimen que l'ofensiva sobre el campament ha matat vora 500 persones en les últimes dos setmanes.

Cadàvers a l'Hospital de Kamal Adwan, com a resultat dels atacs israelians a Jabalia
Cadàvers a l'Hospital de Kamal Adwan, com a resultat dels atacs israelians a Jabalia / Reuters

El sistema sanitari, objectiu militar a Gaza i el Líban

En els dos fronts, libanés i palestí, ha estat el doctor palestinobritànic Ghassan Abu-Sittah. Va ser testimoni directe de la massacre a l'Hospital Al-Shifa, a la Franja de Gaza, i va desplaçar-se fa setmanes al Líban per a atendre els ferits pels bombardejos israelians. Arran de la seua experiència, el metge extrau la convicció que hi ha un objectiu deliberat contra els sistemes sanitaris.

"És obvi que Israel considera ara el desmantellament del sistema sanitari un component crític d'una política de terra cremada, de fer un lloc inhabitable", ha explicat en una entrevista a EFE a Beirut, on va desplaçar-se fa un mes amb l'ONG Inara. Adverteix que ja s'han "perdut huit hospitals al Líban" i denuncia "la destrucció sistemàtica de tots els hospitals de campanya" al sud del país i l'assassinat d'un centenar de paramèdics i metges assassinats. "Així es pot veure que això és ara una part central de l'estratègia d'Israel", ha destacat

Quan vols acabar l'operació i donar d'alta els xiquets, no tens una llar a la qual enviar-los Ghassan Abu-Sittah - Metge de l'ONG Inara

Del seu treball al Líban, destaca l'impacte en els menors. "He tingut un xiquet amb una ferida d'explosió que va fer que la cara se li obrira i la mandíbula inferior se li quedara en trossos, i necessitarà més cirurgies. Tinc un xiquet amb la mà esclafada i intentem salvar-lo. A un altre, la metralla li va entrar per l'arc de la cama, i li l'intentem reconstruir... Veiem xiquets amb cremades, amb amputacions", ha explicat durant l'entrevista.

Ghassan Abu-Sittah ha subratllat el futur incert per a estos menors: "Quan vols acabar l'operació i donar-los l'alta, no tens una llar a la qual enviar-los. Tinc dos xiquets als quals hem hagut de buscar allotjament perquè, quan acabem l'operació i van eixir de l'hospital, no van poder tornar a casa".

El doctor palestinobritànic Ghassan Abu-Sittah, durant l'entrevista
El doctor palestinobritànic Ghassan Abu-Sittah, durant l'entrevista / Anna Maria Guzelian (EFE)

També et pot interessar

stats