Israel reprendrà les negociacions de treva, després que Egipte haja amenaçat de retirar-se
Una trentena de palestíns, deu d'ells xiquets, han mort en les últimes hores a la Franja de Gaza, on s'intensifica l'operació militar a Rafah, mentre s'eleven a dotze els morts a Jenín, a la veïna Cisjordània
Els tancs israelians han avançat posicions des dels barris orientals cap al centre de Rafah en una de les nits de bombardejos més intensos sobre la ciutat més meridional de la Franja de Gaza, refugi de vora 1,4 milions de palestins. L'exèrcit ha desplegat una quinta brigada a l'urbs, on ha intensificat l'operació militar malgrat les crítiques de la majoria dels països i organismes internacionals.
L'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha revelat que el govern israelià ja els ha comunicat els plans per a reduir la mort de civils a Rafah, si bé no ha donat més detalls sobre estos. El vistiplau de Washington, que fa mesos que va posar esta condició per a avalar l'ofensiva, podria activar l'anunciada l'operació terrestre sobre la ciutat. Una incursió que les organitzacions humanitàries i bona part de la comunitat internacional consideren que podria causar una massacre.
Els atacs israelians han matat una trentena de persones en les últimes hores al conjunt de l'enclavament. Deu menors d'edat han mort en el bombardeig d'un edifici de quatre plantes del centre de Gaza, on han perdut la vida almenys setze palestins. Els projectils israelians han matat huit persones més en una mesquita de la ciutat i huit al camp de refugiats d'Al-Nuseirat, segons el balanç actualitzat d'Al-Jazeera, un dels pocs mitjans que té corresponsals a l'enclavament. La xifra de víctimes mortals supera ja les 35.700, de les quals 15.000 són menors.
Les tropes d'Israel han traslladat els combats a les portes de l'Hospital Al Awda del camp de refugiats de Jabalia, al centre de Gaza. 14 treballadors sanitaris continuen a dins, després de quatre dies de setge, i es neguen a evacuar-lo davant la falta d'ambulàncies per als pacients.
Israel vol asfixiar econòmicament l'Autoritat Nacional Palestina
Estes xifres no inclouen les morts a l'altre territori palestí, Cisjordània, que viu una escalada de violència inèdita en vint anys. L'última batuda al camp de refugiats de Jenín deixa dotze palestins morts. El ministre de Finances d'Israel, l'ultradretà Bezalel Smotrich ha anunciat per X que deixarà de transferir fons a l'Autoritat Nacional Palestina, l'entitat enemiga de Hamàs, que administra esta zona. Smotrich ho justifica com “l'apropiada resposta sionista als passos unilaterals de l'Autoritat Palestina”, en referència als moviments diplomàtics per al reconeixement internacional de l'estat. La Casa Blanca considera que la decisió del ministre israelià és un error, però també qüestiona el suport internacional a l'estat de Palestina, perquè creu que no ajuda a parar la guerra.
Els familiars de cinc de les xiques soldat israelianes que estan entre els més de cent ostatges que Hamàs manté retinguts a Gaza han publicat un vídeo, que arreplega el moment del segrest durant la massacre del 7 d'octubre, en una base militar del sud del país, per a reclamar el seu alliberament. "El món necessita saber que Hamàs encara reté dones joves i innocents que no tenen la culpa de res. Sentim que cada vegada hi ha menys esperança. En els mitjans internacionals només veiem imatges de Gaza i ja ningú parla dels nostres ostatges", ha explicat la germana d'una de les ostatges, que assegura que volen pressionar Hamàs, Qatar i els Estats Units.
Negociacions de treva i ajuda humanitària
Hores després, el gabinet de guerra israelià ha anunciat que reprendrà les converses per a una treva temporal i l'alliberament d'ostatges, paralitzades des del 10 de maig. La decisió s'ha comunicat després que Egipte, un dels principals negociadors de l'alto el foc entre Israel i Hamàs, ha amenaçat de retirar-se completament de les converses, per sentir que s'ha dubtat dels seus esforços i se l'ha responsabilitzat injustament del fracàs de l'última ronda de negociacions.
Entre els objectius de l'alto el foc hi ha el de normalitzar l'accés d'ajuda humanitària a la població palestina, sovint vandalitzada per radicals israelians amb la connivència de les forces israelians. Malgrat tot, dimecres van entrar a Gaza 27 camions amb 371 palets d'ajuda humanitària pel moll artificial que van construir els Estats Units, segons ha informat l'Exèrcit. El comunicat s'ha produït després d'una advertència del secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, al seu homòleg israelià, Yoav Gallant, perquè negociara amb Egipte la reobertura del pas fronterer de Rafah, que els tancs israelians dominen des de fa una setmana. L'Exèrcit assegura haver inspeccionat 281 camions que van ser transferits als passos de Kerem Shalom (sud de la Franja) i Erez Oest (al nord) per a accedir a l'enclavament palestí.