Israel torna a bombardejar la Franja i les milícies de Gaza llancen coets a Tel-Aviv

L’ONU calcula que un 25% dels habitatges de Gaza han sigut destruïts mentre s’espera l’arriba de l’ajuda humanitària

La ciutat palestina de Khan Younis després d'un bombardeig Israelí
La ciutat palestina de Khan Younis després d'un bombardeig israelià / Ibraheeim Abu Mustafa (Reuters)

Gaza ha patit aquest dijous forts atacs aeris israelians, que han deixat un edifici de catorze plantes reduït a enderrocs i desenes de morts, segons fonts palestines, mentre que les milícies de la Franja han llançat més coets cap a territori israelià en el tretzé dia de guerra.

L'aviació israeliana ha bombardejat i destruït per complet la torre Al-Àndalus, de catorze plantes i situada a la zona de Karama, al nord de la Franja, segons ha informat el Ministeri de l'Interior de la Franja, controlat pel moviment islamista Hamàs. Encara no han facilitat xifres de víctimes. L’ONU calcula que un 25% dels habitatges de Gaza han sigut destruïts mentre s’espera l’arriba de l’ajuda humanitària.

Així mateix, l’oficina de mitjans del Govern de Gaza ha denunciat que Israel ha bombardejat els voltants de diversos forns de tota la Franja quan dotzenes de persones hi feien fila per a comprar pa, fet que ha causat desenes de morts i centenars de ferits.

Pel que fa a informacions de fonts no governamentals, l'agència oficial de notícies palestina Wafa ha informat d’un atac aeri contra una casa al centre de la ciutat meridional de Khan Yunis que ha deixat tretze morts i nombrosos ferits, i d’atacs d’avions de combat a quatre torres residencials en la localitat d'Al-Zahra, al centre de Gaza.

Les bombes han matat alts càrrecs de Hamàs

Segons l'exèrcit israelià, els bombardejos de les últimes hores han sigut contra centenars de llocs militars i d'instal·lacions de Hamàs, que han quedat destruïdes. Amb ells han matat a alts càrrecs del grup islamista i de les milícies palestines; entre ells, Rafat Harb Hussein Abu Hilal, cap de l'ala militar de l'organització Comités de Resistència Popular, la tercera milícia més gran de Gaza.

La primera dona a ocupar una posició en l'oficina política de Hamàs, Yamila al-Shanti, també ha mort i per un bombardeig israelià a sa casa a Gaza. A més, segons l'oficina de mitjans del Govern de Gaza, un tercer mort de pes en l'ofensiva d’aquest dijous ha sigut Jihad Muheisen, comandant de les Forces de Seguretat Nacional, òrgan de seguretat militar als territoris palestins que a Gaza està controlat per Hamàs.

A més dels bombardejos israelians, aquest dijous les milícies de Gaza han continuat llançant coets cap a Israel, en comunitats israelianes pròximes a Gaza i Tel-Aviv; i les brigades al-Qasam —braç armat de Hamàs— han llançat ràfegues de coets cap a la localitat d’Ashkelon.

Casa bombardejada per Hamás a la ciutat israeliana Nir Oz
Casa bombardejada per Hamás a la ciutat israeliana Nir Oz / Amir Cohen (Reuters)

La guerra entre Israel i les milícies palestines de la Franja és la més cruenta a la regió en dècades, i va esclatar el 7 d'octubre, quan Hamàs va llançar un atac contra territori israelià que va incloure una incursió terrestre i va causar almenys 1.400 morts.

Per la seua part, els morts a Gaza pels bombardejos israelians en ja són almenys 3.785, entre els quals hi ha almenys 2.604 dones, xiquets i ancians, segons ha informat hui el Ministeri de Sanitat de Gaza.

Més de 98.000 unitats residencials a Gaza, que representen aproximadament el 25% del total, han sigut destruïdes o han patit danys en l'actual ofensiva israeliana contra Hamàs, segons ha indicat aquest dijous l'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris de l'ONU, que reconeix que és una estimació “conservadora” perquè és impossible accedir a certes zones especialment bombardejades. 

La coordinadora humanitària també comptabilitza —amb dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)— 59 atacs a instal·lacions sanitàries, amb 491 morts, comptant-hi els 471 de l'Hospital d'Al-Ahli, colpejat per un míssil aquest dimarts.

També han patit danys 170 instal·lacions educatives, incloses 20 utilitzades per l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA), així com un edifici universitari, set esglésies i onze mesquites.

Després de l'atac a l'Hospital d'Al-Ahli, un dels pitjors patits per una instal·lació sanitària en el món en els últims anys, Nacions Unides eleva els morts a Gaza des del 7 d'octubre a 3.478, 853 d’ells xiquets, i els ferits a 12.500. A aquestes víctimes cal sumar 1.300 persones mortes i 4.562 ferides a Israel (quasi totes en els atacs terroristes del 7 d'octubre) i 64 morts (18 d'ells xiquets) i 1.284 ferits a Cisjordània, a les mans de forces israelianes o en enfrontaments amb colons.

Campament de refugiats de les Nacions Unides on s'han asentat els  palestins que Israel va obligar a desplaçar-se al sud de Gaza
Campament de refugiats de les Nacions Unides on s'han asentat els palestins que Israel va obligar a desplaçar-se al sud de Gaza / Bassam Masoud (Reuters)

A banda, ja hi ha més d’un milió de desplaçats, dels quals uns 513.000 s'allotgen en instal·lacions de la UNRWA, que ha perdut ja uns catorze treballadors en 32 atacs als seus edificis per part de les forces de defensa israeliana. L’organització assegura que els refugis estan saturats i al límit de subministraments de menjar, aigua potable i articles d’higiene, cosa que comença a causar tensions entre els desplaçats. 

Unes 3.000 tones d'ajuda humanitària romanen a l'espera que es permeta l'entrada a les organitzacions humanitàries a través del pas de Rafah, a la frontera de Gaza amb Egipte, que roman tancat i no estarà obert almenys fins a aquest divendres perquè s’han de reparar les carreteres danyades pels bombardejos.

També et pot interessar

stats