Israel va col·locar explosius en els buscapersones taiwanesos venuts a Hezbol·là

L'Iran qualifica d'"assassinat en massa" l'ocorregut, mentre que el règim de Netanyahu encara no s'hi ha pronunciat

Els serveis d'emergència libanesos porten un dels feris a un hospital de Beirut
Els serveis d'emergència libanesos porten un dels feris a un hospital de Beirut / Mohamed Azakir (Reuters)

Israel va col·locar els explosius en un lot de buscapersones fabricats a Taiwan i venuts a la milícia xiïta Hezbol·là que esclataren este dimarts al Líban i causaren almenys nou morts i vora 2.800 ferits. Mitjans estatunidencs com el diari The New York Times i l'agència Reuters avancen esta informació este dimecres, citant fonts anònimes. Reuters, que aporta també un testimoni de la seguretat libanesa, apunta directament a l'agència d'espionatge israeliana del Mossad com la responsable d'haver introduït xicotetes quantitats d'explosius dins dels 5.000 dispositius afectats.

Sembla que l'operació es preparava des de fa mesos, han dit diverses fonts a Reuters. Suposa una violació de seguretat sense precedents de Hezbol·là, que va veure que milers de busques detonaren en tot el país simultàniament i causaren una massacre que va afectar civils a més de combatents del grup. Un dels ferits és l'enviat de l'Iran a Beirut, Mojtaba Amani, que segons les versions oficials es troba en bon estat. La milícia, que té el suport d'esta potència islàmica, ha promés represàlies contra Israel. L'exèrcit del règim hebreu s'ha negat a comentar el succés.

La informació avançada per la premsa nord-americana assenyala que Hezbol·là va encarregar a l'empresa taiwanesa Gold Apollo milers d'aparells que van ser manipulats per Israel abans d'arribar al Líban a principis d'any, segons han detallat fonts funcionarials dels Estats Units i d'altres països. Els explosius s'implantaren al costat de la bateria de cadascun dels buscapersones amb un mecanisme per a poder-los detonar de manera remota. "El Mossad va encastar un panell dins del dispositiu amb material explosiu que rep un codi. És molt difícil detectar-lo per qualsevol mitjà. Fins i tot amb qualsevol dispositiu o escàner", afirma la font citada per Reuters.

Este dimarts, els dispositius piratejats van rebre un missatge que simulava provindre de la cúpula de la milícia, però que en realitat va servir per a fer-los volar pels aires. Estaven programats per a emetre un xiulet durant diversos segons abans de l'explosió.

Tant Hezbol·là com el Ministeri d'Afers Estrangers libanés han atribuït l'incident a un "atac cibernètic israelià", mentre que el país al·ludit encara no s'ha pronunciat sobre este tema. És habitual que les autoritats israelianes mantinguen una política d'ambigüitat quan es produeixen incidents d'esta classe. El país dirigit per Benjamin Netanyahu mai ha arribat a reconéixer l'assassinat a Teheran de l'aleshores líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, en un atac a finals de juliol que l'Iran els atribueix a ells.

Per la seua banda, la Casa Blanca ha assegurat este dimarts que no tenia coneixement previ de l'operació i ha negat qualsevol mena d'implicació estatunidenca.

L'Iran qualifica l'episodi d'"assassinat en massa"

L'Iran, una de les potències de l'Orient Pròxim i principal aliat del grup xiïta libanés, ha qualificat l'ocorregut com "un acte terrorista i un assassinat en massa". "L'operació terrorista al Líban s'ha dut a terme com una continuació de les operacions combinades del règim sionista (Israel) i els seus agents mercenaris. És contrària a tots els principis morals i humanitaris, al dret internacional, i està subjecte a processament, judici i càstig penal internacional", ha dit el portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers iranià, Nasser Kanaani, en un comunicat emés a última hora de la nit.

Air France suspén fins dijous els vols a Beirut i Tel-Aviv

L'escalada de tensió derivada de la letal cadena d'explosions al Líban ja té les primeres conseqüències en la mobilitat aèria. La companyia Air France ha decidit suspendre tots els vols que opera des de París a Beirut i Tel-Aviv almenys fins dijous, a causa de la situació delicada que hi ha ara mateix a la zona i el risc que degenere encara més. En una breu declaració, l'aerolínia de bandera francesa ho justifica per raons de "seguretat" i insisteix que "segueix en temps real l'evolució de la situació a l'Orient Mitjà". A més, precisa que la represa de les connexions amb el Líban i Israel dependrà d'"una avaluació diària de la situació" allà. Als clients els han avisat de la suspensió de manera individual i se'ls proposa un reembossament del bitllet o l'ajornament del viatge.

També et pot interessar

stats