Israel veu Hamàs “a la vora de la dissolució” a Gaza, on segons l'ONU “la realitat és pitjor del que es pot contar amb paraules”
L'Assemblea de les Nacions Unides vota una petició d'alto el foc calcada a la resolució que van vetar els Estats Units per a mantindre la pressió per a una pausa militar
Després de dos mesos de guerra, en el dia 67 de l'operació militar sobre la Franja de Gaza, Israel dona per fet que Hamàs està “a la vora de la dissolució” i assegura que l'exèrcit està “prenent els seus últims feus”. Ho ha manifestat el ministre de Defensa d'Israel, Yoav Gallant, mentre l'exèrcit difonia imatges per a donar compte de la duresa dels combats i els avanços en l'ofensiva. Hamàs les ha contraprogramades amb altres, en l'intent de desmentir les declaracions de Gallant.
Els avanços militars israelians deixen un rastre d'enderrocs i cadàvers. Més de 18.200, segons les últimes estimacions, el 70% dones i xiquets, que no van commoure els Estats Units ni el Regne Unit per a ordenar un alto el foc al Consell de Seguretat de l'ONU. Aquest dimarts, l'Assemblea General de l'ONU debatrà i votarà una resolució similar a la que Washington va vetar divendres en l'òrgan executiu de les Nacions Unides. L'aprovació en l'assemblea tornarà a evidenciar la soledat dels Estats Units en el suport a la campanya d'Israel.
Borrell: "La destrucció és major que a Alemanya en la Segona Guerra Mundial"
El nivell de devastació pels atacs israelians és inaudit a la Franja, on 1,9 dels seus 2,3 milions d'habitants són desplaçats, mentre les forces israelianes intensifiquen les operacions cap al sud i masses d'evacuats s'acumulen a la ciutat meridional de Rafah. La destrucció és "inclús major que la que van patir les ciutats alemanyes durant la Segona Guerra Mundial", va assegurar aquest dilluns el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, en la cimera d'afers estrangers de la Unió Europea. França, Alemanya i Itàlia han demanat un pla especial de sancions contra Hamàs pels 1.200 assassinats i 240 segrestos de l'atac del 7 d'octubre.
Els ministres europeus van acordar proposar sancions contra els colons israelians que hagen protagonitzat accions violentes contra els palestins a la Cisjordània ocupada, que viu la pitjor escalada de violència des de la segona intifada palestina, fa dues dècades, amb més de 200 morts des del començament de la guerra a la veïna Gaza i 400 des de primers d'anys. Quatre palestins més han perdut la vida aquest dimarts en l'atac d'un dron israelià a la ciutat de Jenín, al nord del territori.
La delegació de l'ONU: "La realitat és pitjor del que es pot contar amb paraules”
Al pas de Rafah, a la frontera de la Franja de Gaza, epicentre de la guerra, una delegació del Consell de Seguretat de l'ONU ha constatat sobre el terreny la insuficient ajuda humanitària i el repte diari a què s'han d'enfrontar les organitzacions humanitàries per a repartir-la entre una població desesperada.
“La realitat és pitjor del que es pot contar amb paraules”, ha explicat l'ambaixador de l'Equador davant de Nacions Unides, José de la Gasca. "És realment una tragèdia", ha dit el seu homòleg xinés a les Nacions Unides. Per als membres de l'ONU, els processos d'inspecció i de verificació que aplica Israel són un obstacle i cal obrir altres punts d'entrada a l'enclavament palestí per a ampliar el volum de l'ajuda.
Per Rafah han abandonat la Franja de Gaza sis hispanopalestins amb sis familiars. Es tracta de l'últim contingent de persones amb passaport espanyol, que se suma a les vora 150 que el govern espanyol ha aconseguit traure del territori palestí.