“Els israelians volem que tornen els segrestats, que caiga Netanyahu i començar un projecte comú amb els palestins”

Parlem amb Tamar Shuali, israeliana establida a València, sobre la crisi política sense precedents que assota Israel i el seu govern

Parlem amb Tamar, historiadora israeliana i filla de supervivents de l'Holocaust, sobre la crisi a Israel / À Punt NTC

La societat israeliana viu traumatitzada sis mesos després del 7 d'octubre. “Quan et desperten a les 6 de la matinada, colpejant per a entrar a ta casa i et violen, et segresten la dona, o t’amputen parts del cos, ja no és una guerra d’un exèrcit contra un altre, és una guerra que afecta directament la vida i la seguretat de la societat”. Parlem amb Tamar Shuali Trachtenberg, una doctora en pedagogia israeliana establida a València i filla de supervivents de l'Holocaust, sobre la crisi que travessa el seu país.

Tant la dreta com l’esquerra a Israel tenen claríssim que el govern de Netanyahu és insostenible i nociu, així com l’ocupació de Palestina

Per a Shuali, també directora de l’Institut Europeu d’Educació per a la Cultura Democràtica de la Universitat Catòlica de València, el govern d'Israel, una coalició ultra entre els partits nacionalistes i ultraortodoxos i sumit en múltiples casos de corrupció, mostra "una debilitat política sense precedents i és incapaç de governar".

“Políticament, Israel passa per un moment molt difícil, amb un govern deslegitimat al qual el poble israelià no dona suport, per això intentem promoure unes noves eleccions”. L’experta explica que, en aquests moments, “tant la dreta com l’esquerra d’Israel tenen claríssim que el govern actual és insostenible i nociu, així com l’ocupació dels territoris palestins”.

Una controvertida reforma judicial que atorgava més control a la Knesset, el Parlament israelià, sobre el poder judicial va provocar una sèrie de protestes massives el mes de juliol que, amb els atacs de Hamàs, han caigut en l'oblit. “Tota aquesta acció que vam realitzar fa uns mesos per a intentar desacreditar i assolir un canvi polític a Israel, s'ha bolcat ara en l’alliberament dels segrestats”, recorda.

Sobre el patiment dels ciutadans de Gaza, Shuali afirma que la societat israeliana no és indiferent, com tampoc no ho és amb el del centenar de segrestats i els soldats israelians que perden la vida “cada dia” lluitant a la Franja: “És molt difícil vetlar o veure el dolor de l'altre quan tu mateix estàs submergit en un estat caòtic de dolor i de pèrdua”. 

Una bona part de l’exèrcit israelià no és professional i es basa, sobretot, en els reservistes, membres “que podrien ser el teu germà, el teu veí o el teu nebot”, comenta als micròfons d’À Punt NTC, persones en molts casos pròximes, com també ho són els segrestats per Hamàs.

Els israelians volem que tornen els segrestats, que caiga Netanyahu i començar un projecte comú amb els palestins

Per a Shuali, els israelians, primer de tot, “faran tots els possibles perquè tornen els segrestats” i afirma que “desitgen que caiga el govern de Netanyahu”. “La gent vol viure en pau i començar a emprendre, conjuntament amb els palestins, un projecte comú”, assegura.

És el desig de part d'un poble, víctima col·lateral de la polarització extrema en un conflicte que dura més de 75 anys i que s’ha intensificat en el darrer mig any amb una catàstrofe a Gaza sense precedents.

També et pot interessar

stats