Itàlia bloqueja i multa l'Open Arms després de desembarcar 195 persones al port de Carrara

Un total de 2.013 migrants han mort enguany tractant de travessar el Mediterrani central  

Moment del desembarcament de les persones al port de Carrara, a Itàlia
Moment del desembarcament de les persones al port de Carrara, a Itàlia / Twitter: @victorcabo72

Les autoritats italianes han decretat el bloqueig durant vint dies de la nau humanitària de l’ONG Open Arms per dur a terme diversos rescats quan navegava cap al port que li van assignar, de Marina de Carrara (nord-oest d’Itàlia), on aquest dilluns van desembarcar les 195 persones que havia socorregut en els últims dies en el Mediterrani Central.

L'ONG, a la qual també s'ha multat amb 10.000 euros, ha lamentat una decisió que es produeix després que en l'últim mes hagen col·laborat activament en nombrosos rescats amb la Guàrdia Costanera italiana. "En la mar, les regles semblen ja no tindre cap valor, a vegades ens demanen que fem de la guàrdia permetent set rescats en només un dia i unes altres ens detenen i ens sancionen", ha escrit l’associació en les seues xarxes socials, hores després que la xifra oficial de morts en el Mediterrani central superara els 2.000.

Després de rescatar 26 persones, a l'Open Arms se li va assignar el port de Carrara, quan va ser alertat de l'existència de dues embarcacions en perill, però una vegada es van fer amb les primeres coordenades, les autoritats els van dir que ja s'havien fet càrrec del cas. "No obstant això, a la nostra petició d'informació addicional, com l'hora d'arribada dels serveis de socors, no van poder donar cap resposta", expliquen en un comunicat. El vaixell llavors va ajudar a 132 persones: "L'operació va durar aproximadament dues hores, durant les quals no es va presentar ningú", la qual cosa els "va confirmar" que "es tractava de persones abandonades a la deriva".

"Salvar vides és un deure moral i legal, detindre vaixells que puguen ajudar en un context d'emergència humanitària és perillós i inconstitucional", manifesten sobre el decret adoptat pel govern que presideix la ultradretana Giorgia Meloni per a dificultar la feina de les ONG en la mar.

Dilluns passat, les autoritats italianes també van decretar el bloqueig durant vint dies de la nau humanitària Aurora, de l'ONG alemanya Sea Watch, en el seu cas per desembarcar 72 immigrants a l'illa de Lampedusa (sud) desoint les seues indicacions perquè "no tenien una altra alternativa", segons l'organització.

Un total de 2013 migrants han mort fins al moment tractant de travessar el Mediterrani Central des de l'inici de l'any, tal com ha informat l'Organització Internacional de les Migracions (OIM), que estima que la xifra real és molt major. El govern de Meloni, que va arribar en poder a l'octubre de l'any passat prometent en campanya entre altres coses una gestió més dura de la immigració, afronta el seu primer estiu encarant aquest fenomen, agreujat per les bones condicions de la mar i la crisi a Tunísia. Segons les últimes dades oficials, més de 105.000 migrants han arribat al país des de principi d'any, un increment més d'un 115% respecte al mateix període de 2022. 

També et pot interessar

stats