Itàlia exigirà el certificat Covid a tot el professorat
El document és necessari per a accedir als bars, gimnasos, cines, teatres, museus, estadis o grans esdeveniments com concerts
A Itàlia el certificat Covid que acredita estar vacunat almenys amb una dosi, haver superat la malaltia o tindre una PCR negativa, serà obligatori per a tots els professors, des de l'escola fins a la universitat, i també per als estudiants universitaris. Per aquesta raó, abans de la tornada a les aules es farà una prova de Covid a tota la comunitat educativa.
El decret del govern italià contempla la suspensió d'ocupació i sou als professors escolars que no presenten el certificat, mentre que la sanció per als docents universitaris dependrà de cada rector perquè les institucions acadèmiques tenen un estatut independent.
El certificat Covid ja és necessari per a dins de bars, gimnasos, cines, teatres, museus, estadis o grans esdeveniments d’Itàlia, com concerts. La mesura arriba envoltada de polèmica i al setembre s'estendrà a professors i mitjans de transport. A França, el Consell Constitucional, que vetla pel respecte del reglament a la Carta Magna, ha donat el vistiplau al fet que per a entrar en bars i restaurants o per a viatjar en transport públic nacional s’exigisca el certificat sanitari.
Dos de cada tres italians ja s’han descarregat el document Covid. L’obligatorietat de mostrar-lo per a accedir als llocs públics ha suscitat manifestacions en tot el país, tenint en compte que molts l’interpreten com una obligació tàcita per a vacunar-se.
Els propietaris dels 270.000 restaurants i bars del país, per la seua banda, es queixen d’aquesta nova exigència per a l’interior dels seus negocis, perquè consideren que han de fer de "policies" dels clients. Exigeixen que no recaiga sobre ells la responsabilitat legal de l'ús inadequat del certificat.
França no avala els comiats als no vacunats
D’altra banda, a França el certificat Covid s’exigirà a partir de dilluns per a entrar als bars i al transport públic nacional. D’aquesta manera, s’amplia la presentació d’aquest document que ja es demanava en espais culturals, com ara museus i cinemes.
El Consell Constitucional va validar igualment la vacunació obligatòria del personal sanitari i d'aquell en contacte amb població vulnerable, però va censurar la possibilitat de trencar un contracte de treball temporal abans d'hora als qui no tinguen eixe justificant.
La institució, en canvi, va vetar igualment l’aïllament obligatori durant deu dies dels ciutadans que hagen donat positiu de coronavirus, en considerar que suposa una privació de llibertat.