Itàlia millora i alleugereix les restriccions a la majoria del país
El país reobri serveis de restauració i museus com el del Vaticà.
L'avanç de la tercera onada del coronavirus a la Unió Europea troba en Itàlia el contrapunt. O, potser, el primer senyal d'esperança. La corba de contagis cau al país des de mitjan novembre, i s'ha aconseguit doblegar el repunt que es va experimentar al principi de gener, derivat de les celebracions de Nadal.
Amb una incidència acumulada a 14 dies de 284 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants Itàlia exhibeix un millor pronòstic que la majoria de països europeus, tot i els vora 8.000 nous contagis i 329 morts del recompte de dilluns.
El país ha estrenat febrer amb la majoria de les regions en color groc, el més baix del semàfor de risc que hi regeix, la qual cosa ha permés alleugerir algunes restriccions: els bars i restaurants poden prestar servei fins a les 18:00 hores, retornen algunes classes presencials i es recupera l'activitat cultural. El Museu del Vaticà ha reobert amb aforament limitat després de 88 dies, el tancament més prolongat de la seua història. També ho ha fet el Coliseu. Per contra es manté la limitació de desplaçar-se entre regions i continua vigent el toc de queda de 22:00 a 5:00 hores.
La Pulla, Sardenya, Sicília, l’Úmbria i la província autònoma de Bozen no es beneficiaran de moment de l'alleugeriment de les restriccions, ja que continuen en zona taronja, amb una incidència més alta i, per tant, amb normes més estrictes.
Tot i l'evolució favorable, el govern italià ha instat la població a no abaixar la guàrdia. Després d'algunes aglomeracions el cap de setmana, el comissionat del govern per a la pandèmia, Domenico Arcuri, va recordar en un missatge televisiu que el "virus continua circulant", advertint la ciutadania que si es relaxa el comportament "perdrem novament el control de l'epidèmia".
Líder en vacunació a la UE
Itàlia també lidera la campanya de vacunació a la Unió Europea. Més de dos milions d'italians han rebut alguna dosi de la vacuna, l'1,07% de la població, i s'ha immunitzat al complet (dues dosis) almenys 660.000 persones. Supera així Alemanya (532.000 persones immunitzades) i Espanya (251.000).