Itàlia pot multar fins amb 50.000 euros persones que presten ajuda humanitària en determinades situacions
Aquesta mesura limita el nombre de rescats i assigna ports llunyans per a desembarcar els vaixells
El Senat d'Itàlia ha aprovat aquest dijous la proposta legislativa sobre salvament marítim, que preveu multes fins de 50.000 euros per a aquelles persones que presten assistència humanitària i que no atenguen unes determinades directrius. Aquesta mesura limita el nombre de rescats i assigna ports llunyans per al desembarcament dels vaixells.
La controvertida mesura que proposa el govern de la ultradretana primera ministra, Giorgia Meloni, ha tingut el vistiplau de 84 senadors, mentre que 61 han votat en contra. El text, que ja té caràcter de llei, va quedar aprovat la setmana passada per la Cambra de Representants.
La nova llei dificulta, entre altres, que les organitzacions humanitàries puguen operar al Mediterrani. Estipula que les embarcacions han d'acudir a port immediatament després de fer un rescat, obligant a obviar les emergències que puguen sorgir de manera addicional. "Aquesta nova proposta obliga a ignorar les crides de socors d’aquells que es troben en la mar simplement pel fet d'haver-ne salvat ja uns altres", va denunciar la setmana passada l'Alt Comissionat per als Drets Humans de Nacions Unides, Volker Türk.
Les organitzacions d'ajuda han criticat, a més, que la nova mesura els assigna ports molt allunyats de les seues zones d'operacions. Els capitans dels vaixells s'enfronten a multes entre 10.000 euros i 50.000 euros si infringeixen la nova normativa. A més, en cas de reincidència, els vaixells podrien quedar confiscats.
A mitjan febrer, 65 diputats del Bundestag alemany van demanar al Parlament italià que no convertira el decret en llei sense fer abans alguns canvis, argumentant que, tal com està, viola el dret marítim internacional, les normes internacionals de drets humans i el dret europeu.