Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Juncker proposa reforçar les fronteres europees amb 10.000 guàrdies el 2020

El Parlament europeu ha aprovat la reforma dels drets d'autor.

Juncker durant la seua intervenció / Patrick Seeger (Efe)

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha presentat la proposta de reforçar les fronteres exteriors de la Unió Europea amb 10.000 guàrdies addicionals per al 2020. En aquest sentit, ha afirmat que no es tracta de "crear una fortalesa europea, sinó de protegir millor les fronteres". 

Juncker s'ha manifestat així aquest dimecres durant el seu discurs sobre l'Estat de la Unió, en què també ha proposat accelerar el retorn dels immigrants "que no tenen dret a quedar-se en territori europeu" i crear vies regulars d'accés per als immigrants "qualificats". 

Reforçar l'euro en els mercats internacionals

Juncker també ha anunciat que l'executiu comunitari presentarà, abans d'acabar l'any, propostes per a reforçar el paper de l'euro davant del dòlar nord-americà en els mercats internacionals. Segons ha afirmat, es tracta d'una mesura "necessària" per a aprofundir en la unió econòmica i monetària.

En aquest sentit, el president de la CE ha insistit que, tot i que l'euro és la segona moneda mundial de referència, Europa ha de treballar perquè "desplegue tot el seu potencial en el panorama internacional".

Nova aliança amb l'Àfrica

Una altra proposta presentada per Juncker ha sigut la creació d’una "nova aliança" amb Àfrica que ajude Europa a canalitzar les inversions i fomente la creació d'ocupació. La meta, segons ha dit, és generar 10 milions de nous llocs de treball en cinc anys i consolidar el continent com una "regió prioritària en el futur marc financer plurianual de la Unió (2021-2017). 

"Àfrica no necessita caritat, sinó una cooperació autèntica i justa", ha recalcat Juncker en el seu discurs. Segons ha detallat, la iniciativa proposa accions com ara l'impuls de la inversió estratègica i el reforç del paper del sector privat. També suposa la inversió en educació "d'escala continental i nacional" amb beques i programes d'intercanvi com Erasmus. 

Suprimir el canvi d'hora 

Juncker també ha mostrat el seu suport a la supressió del canvi d'hora a la Unió Europea, tot i que ha recordat que els que tenen la competència en aquesta qüestió són els països membres. 

La UE va realitzar l'agost passat una enquesta per a conéixer l'opinió dels europeus sobre els dos canvis horaris que fan cada any. El 80% dels 4,6 milions d'europeus que hi van participar es van mostrar partidaris d'eliminar-los. 

Reforma dels drets d'autor 

El ple de l'Eurocambra ha aprovat la proposta de reforma dels drets d'autor en Internet, la qual va ser rebutjada en juliol per a aconseguir un text més consensuat. Amb la nova normativa, s'aprova un nou enfocament sobre els drets d'autor que rebutja controlar de forma massiva les publicacions per a buscar obres protegides, encara que les plataformes digitals hauran de trobar la manera de protegir les obres amb drets d'edició. 

La votació ha obtingut 438 vots a favor, 226 en contra i 39 abstencions, de manera que tornarà a ser debatuda en comissió parlamentària per a iniciar una negociació interinstitucional amb la Comissió Europea i el Consell de la Unió. 

També et pot interessar