Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

La justícia europea avala que Brussel·les bloquege els fons a Hongria i Polònia si no respecten l'estat de dret

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea rebutja els recursos presentats per ambdós països contra el mecanisme de condicionalitat sobre el respecte dels valors i principis del bloc comunitari

El primer ministre hongarés, Viktor Orbán, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una imatge d'arxiu / Reuters

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha avalat aquest dimecres condicionar el desemborsament de fons al compliment dels valors i principis del bloc comunitari. Rebutja així els recursos que havien plantejat Hongria i Polònia contra el mecanisme de condicionalitat sobre el respecte de l'Estat de dret en els estats membres de la UE per a intentar anul·lar-lo. 

En dues sentències conegudes aquest dimecres, la justícia europea confirma la legalitat d'un reglament que està vigent des de l'1 de gener del 2021. La normativa permet a la Comissió Europea congelar el pagament d'ajudes (incloses les previstes en el fons de recuperació davant la pandèmia) si detecta vulneracions de l'estat de dret que afecten els interessos financers de la UE. La norma va ser aprovada amb el rebuig dels governs polonés i hongarés, que van bloquejar l'adopció del pressupost europeu i del pla anticrisi de 800.000 milions d'euros durant diverses setmanes per a tractar de tombar aquesta condicionalitat en considerar-la arbitrària i sense base jurídica.

Ambdós països van recórrer contra el reglament davant de la justícia, ja que entenien que el mecanisme estava dirigit específicament contra ells. Igualment, defenien en els recursos que interfereix en competències dels estats membres i col·lideix amb altres instruments ja existents en els tractats de la UE per a actuar davant de riscos greus per a l'estat de dret. Per exemple l'article 7, que permetria en última instància suspendre el dret a vot d'un estat membre incomplidor.

Els jutges europeus conclouen en la resolució que el reglament sí que disposa d'una base jurídica adequada i és conforme amb els límits de les competències i el principi de seguretat jurídica recollits en el Tractat de Funcionament de la UE.

Amb la sentència ja publicada, l'executiu comunitari podria llançar el procediment per a congelar fons a Polònia i Hongria. Això podria suposar en última instància la suspensió ajudes europees com les previstes en la Política de Cohesió, un programa del qual ambdós països són importants beneficiaris amb 22.500 milions i 75.000 milions previstos fins a 2027. 

"Xantatge" i "abús de poder"

La decisió del TJUE ja té resposta dels governs de Viktor Orbán i Mateusz Morawiecki, que han qualificat el veredicte d'"abús de poder" i "xantatge", respectivament. Representants dels executius d'ambdós països han enviat missatges molt crítics. La ministra de Justícia d'Hongria, Judit Varga, ha assegurat que ha quedat demostrat que Brussel·les "abusa" del seu poder. "La resolució és una nova pressió contra la nostra pàtria, que a l'estiu va aprovar una llei de defensa dels menors", ha dit, en referir-se a una normativa que equipara l'homosexualitat amb la pedofília. "Un dia històric per a la Unió Europea; els tractats han sigut tergiversats per una sentència política de la UE i a partir de hui, qualsevol decisió independent de Polònia estarà condicionada pel risc d'un xantatge financer, cosa que és una realitat des de fa mesos", ha apuntat al seu torn el viceministre polonés de Justícia, Sebastian Kaleta.

També et pot interessar