Kamala Harris amarra els delegats suficients per a garantir-se la nominació demòcrata a la Casa Blanca

La vicepresidenta ha necessitat poc més d'un dia per a aconseguir els suports necessaris que li permetran eixir designada en la convenció nacional que celebra el partit el 19 d'agost a Chicago

Kamala Harris des de la seu de campanya a Wilmington, este dilluns
Kamala Harris des de la seu de campanya a Wilmington, este dilluns / Erin Schaff (Reuters)

La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, ja té els suports necessaris per a poder garantir-se la nominació com a candidata del Partit Demòcrata en les eleccions de novembre, on es batrà en les urnes contra l'expresident republicà Donald Trump. Ha sigut el congressista de Califòrnia Robert Garcia qui ha avançat que l'encara número dos de Joe Biden a la Casa Blanca ha aconseguit reunir els vots dels delegats suficients per a ser designada en la Convenció Nacional del Partit Demòcrata que se celebrarà a l'agost.

"Califòrnia acaba de votar unànimement per a nominar Kamala Harris per a presidenta. Els nostres delegats han posat la vicepresidenta per damunt del número requerit que necessita per a ser nominada a la convenció!", ha escrit Garcia en X. Per a guanyar la designació en la primera volta de la votació, un candidat necessita el suport d'almenys 1.976 delegats del total dels quasi 4.000 que participen en el fòrum. Una quantitat que ha obtingut este dilluns a la nit, poc més de 32 hores després que el seu cap anunciara que abandonava la campanya. L'adeu de Biden té origen en les pressions creixents sobre la seua idoneïtat com a candidat després dels dubtes que ha generat l’actuació en el debat televisat contra Trump el 27 de juny a Atlanta, on va perdre el fil diverses vegades i se'l va veure titubejant.

Harris, que va començar a arreplegar els suports a tota velocitat després que Biden tancara públicament fileres amb ella, ja ha començat a fer campanya per a la Presidència dels Estats Units. "Estic orgullosa d'haver obtingut l'ampli suport necessari per a convertir-me en la nominada del nostre partit i, com a filla de Califòrnia, estic orgullosa que la delegació del meu estat natal haja ajudat", ha proclamat poc després de saber-se que havia amarrat els delegats. Una notícia que ha arribat també al final d'una jornada en què la fiscal i política ha batut rècords de recaptació per a la campanya amb més de huitanta milions de dòlars en donacions.

Així, Harris ha dit que espera acceptar la nominació formalment "prompte", un fet que podria ocórrer de manera remota el 7 d'agost, abans que el 19 comence la convenció nacional del Partit Demòcrata que escenificarà oficialment el tancament del procés de primàries. Les promeses de vot per part dels delegats són un suport requerit per a Harris. Encara que estos compromissaris podrien canviar d'opinió d'ací a la votació a l'agost, cap altre aspirant ha fet un pas endavant per a concórrer en la carrera a la presidència del país des de la renúncia a la reelecció de Biden diumenge. En tot cas, la vicepresidenta estatunidenca no es convertiria definitivament en la candidata demòcrata fins que els delegats voten formalment en una votació nominal virtual que conclourà previsiblement el 7 d'agost.

La vicepresidenta, d'arrels índies i jamaicanes, va anunciar-se candidata diumenge just després de la retirada de Biden i ja és la favorita del Partit Demòcrata després d'haver rebut el suport del mandatari, de l'expresidenta de la Cambra de Representants Nancy Pelosi i de tots els governadors demòcrates del país —alguns dels quals sonaven també en les travesses com a possibles candidats—. No obstant això, es podrien presentar altres opcions si aconsegueixen les signatures de nominació d'almenys 300 delegats, amb la condició que més d'una sisena part no poden procedir d'un únic estat.

Si sols un candidat, amb tota probabilitat Harris, arriba al llindar de 300 signatures, la votació virtual podria tindre lloc tan prompte com l'1 d'agost, tal com han precisat funcionaris del partit a mitjans locals este dilluns. I si hi opten diverses persones, la votació es duria a terme dies després, però es completaria abans del 7 d'agost. Així, si la nominació es produeix a principis d'agost, la convenció demòcrata que se celebrarà el 19 d'eixe mes a Chicago serà una funció purament cerimonial i una oportunitat televisiva per a la formació política.

Harris, número dos de Biden a la Casa Blanca des de les eleccions del 2020, es presenta a esta cita amb les urnes amb l'objectiu de convertir-se en la primera dona presidenta de la història als Estats Units. Un sostre de vidre que Hillary Clinton quasi va aconseguir trencar el 2016, quan es va enfrontar en campanya electoral contra Donald Trump i va perdre. Amb este mateix rival s'haurà de mesurar l'aspirant demòcrata, si finalment és designada.

Biden reapareix

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha reaparegut públicament per primera vegada des que va anunciar que es retirava de la carrera electoral este dimarts.

Ha agafat l’avió presidencial, l’Air Force One, des de Delaware, on ha estat descansant i recuperant-se de la covid durant els últims dies, per a tornar a la Casa Blanca.

Diversos mitjans estatunidencs indiquen que este dimecres pronunciarà un discurs per a explicar les raons de la seua renúncia.

També et pot interessar

stats