Directes
Ara en la televisió
ZOOM
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Kamala Harris arriba a la convenció demòcrata per davant de Trump en la majoria d'enquestes

El conclave, que durarà quatre dies, reunirà a Chicago més de 50.000 simpatitzants i acapararà el focus mediàtic amb la presència de figures com els Obama o l'expresident Clinton

Preparatius per a la Convenció Nacional Demòcrata, a Chicago (Illinois) / Eduardo Munoz (Reuters)

La ciutat de Chicago, als Estats Units, està des d'este dilluns blindada amb una forta presència policial per a acollir l'inici de la Convenció Nacional Demòcrata, que s'estendrà fins dijous. La cita, que es preparava des de fa mesos, ha fet un gir copernicà en el plantejament en les darreres setmanes després del pas arrere del president, Joe Biden, i l'entrada en escena de Kamala Harris per a encapçalar la candidatura a la Casa Blanca. L'actual vicepresidenta arriba a este fòrum clau en el Partit Demòcrata amb una fita ja aconseguida: haver sigut capaç de pegar la volta a les perspectives electorals, abans molt roïnes, davant del rival republicà, Donald Trump. Si l'escenari quan Biden se sobreentenia que seria el candidat era molt poc favorable per als demòcrates, amb l'empresari i magnat encapçalant sobradament totes les enquestes, la situació està molt més renyida després del relleu en les files blaves. De fet, Harris guanya amb un lleuger avantatge segons diversos sondejos d'este diumenge.

Més de 50.000 persones es congregaran a la capital d'Illinois per a la designació oficial de la vicepresidenta Harris este dijous com la candidata oficial del Partit Demòcrata, el gran actiu per a intentar imposar-se a Trump en les urnes el 5 de novembre i revalidar així la presidència del país. És la primera convenció totalment presencial des de la pandèmia de la covid-19 i reunirà compromissaris, voluntaris, simpatitzants i periodistes de tot el món. Paral·lelament, hi ha previsió de protestes amb milers de manifestants contra la postura del govern nord-americà en la guerra a Gaza.

Este diumenge, vespra de la convenció, Kamala Harris aprofitava les últimes hores de campanya amb una gira amb autobús per Pensilvània, un dels estats clau en les eleccions presidencials. Al costat del seu company de fórmula, el governador Tim Walz, s'ha endinsat en un viatge anomenat "Camí a Chicago" que l'ha portada a trobar-se, entre d'altres, amb dotzenes de partidaris residents a la xicoteta població de Rochester. Allà ha defensat les polítiques de la campanya de suport als drets LGBTQ+, la fi de la pobresa infantil i la "lluita per la classe mitjana", segons ha arreplegat el diari local Tribune Review. En l'última intervenció abans de parar en el conclave demòcrata, la candidata ha criticat, sense nomenar directament Trump, l'estratègia basada en les desqualificacions personals del rival. "Qualsevol que es dedique a agredir altres persones és un covard", ha sentenciat.

Les enquestes d'opinió més recents han demostrat que Kamala Harris ha aportat energia a la campanya i ha tancat la bretxa amb l'expresident republicà, tant a escala nacional com en molts dels huit estats que tindran un paper decisiu en el camí cap a la Casa Blanca. La diferència més significativa entre els dos és la que ofereix la publicada per ABC News/Washington Post/Ipsos, que dona a la demòcrata un 50% de suport enfront del 45% que rep Trump, si bé Harris no aconsegueix superar l'expresident (2017-2021) en temes clau com el maneig de l'economia i la immigració. Segons este sondeig, Harris s'imposaria a Trump per un 50% enfront del 45% de l'exmandatari entre tots els adults i amb un punt percentual menys (49%-45%) entre els votants registrats. També la mitjana elaborada pel web FiveThirtyEight mostra com de renyides estan estes eleccions presidencials. En la divulgada hui, la vicepresidenta avança el magnat republicà per un marge de 2,6 punts percentuals (46,4% contra 43,8%).

Trump contraataca

Mentrestant, Donald Trump tracta de recobrar el protagonisme i recuperar el terreny perdut. Així es prodigarà durant tota la setmana amb una intensa agenda d'actes de campanya per a contrarestar el focus mediàtic que acapararà la gran cita demòcrata, a la qual assistiran figures com els expresidents Barack Obama i Bill Clinton o l'ex primera dama Michelle Obama. La campanya de l'aspirant republicà ha informat que ell i el seu equip es desplegaran en quatre estats clau com són Pensilvània, Michigan, Carolina del Nord o Arizona, on se centraran en qüestions crucials per al país com la immigració o l'economia.

La retirada de Biden de la carrera presidencial i la posterior entrada de Harris ja va obligar el magnat republicà a canviar totalment l'estratègia per a atacar el rival. Si amb el primer les crítiques es dirigiren sobretot a qüestionar l'estat de salut i les capacitats per a assumir el càrrec de president, amb la segona Trump ha incrementat l'agressivitat dels atacs per a dirigir-los directament a ella, de manera que Kamala Harris s'ha convertit en el blanc d'insults, desqualificacions i exabruptes. A més, l'empresari tracta de confrontar dos models polítics i de país totalment polaritzats, amb temes fonamentals com són la immigració o la família.

X, antic Twitter, torna a ser una ferramenta en l'estratègia de Trump després d'anys sense presència destacada en esta xarxa. Després de ser entrevistat per l'amo de la plataforma, Elon Musk, l'expresident ha reactivat el seu compte, que s'havia suspés el 2021 després que els seus simpatitzants assaltaren el Capitoli. I ha recuperat el vell hàbit que tenia de publicar contingut per a llançar proclames electorals i atacar els demòcrates.

Eleccions EUA

També et pot interessar