Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Kamala Harris es reivindica com l'única opció de frenar la tornada de Trump al Despatx Oval: "No farem marxa arrere"

La demòcrata accepta el nomenament com a candidata i tanca una convenció amb eufòria i crits a la unitat per a guanyar els republicans en les eleccions del 5 de novembre

Kamala Harris tanca la Convenció Nacional Demòcrata celebrada a Chicago / Kevin Lamarque (Reuters)

Kamala Harris és ja oficialment l'aspirant del Partit Demòcrata per a plantar cara al republicà Donald Trump en les urnes en les eleccions presidencials del 5 de novembre. La vicepresidenta dels Estats Units ha acceptat el nomenament este dijous en l'última jornada de la Convenció Nacional que el seu partit ha celebrat a Chicago, on s'ha reivindicat davant de la població del país com l'única opció per a frenar la tornada del magnat i expresident a la Casa Blanca per a un nou mandat. Un Trump "sense límits" ha advertit, en el que segons ella ha sigut el discurs "més important de la seua vida".

Amb el sí a la candidatura Harris, de 59 anys, es converteix en la primera dona d'orígens afroamericans i indis a optar per la presidència de la primera potència mundial. "En nom de totes les històries que només poden escriure's en esta gran nació, accepte el nomenament per a ser presidenta dels Estats Units" ha proclamat des de l'escenari del United Center, l'estadi seu dels Chicago Bulls que acull el conclave demòcrata i que estava de gom a gom. La intervenció de qui fins ara ha sigut la número dos de Joe Biden posa el colofó a dos mesos turbulents per als demòcrates, que començaren amb la nefasta actuació d'un president revellit en el debat del 27 de juny contra Trump i, en conseqüència, alçaren molts dubtes en el partit sobre les aptituds del seu candidat. Unes setmanes durant les quals Harris ha fet un tomb a la campanya electoral, en capgirar unes enquestes que inicialment no els eren gens falagueres.

En una clausura eufòrica de la convenció demòcrata, l'aspirant a la Casa Blanca s'ha presentat davant dels estatunidencs i els delegats del seu partit en horari de màxima audiència i amb les càmeres de les televisions de tot el país pendents d'un discurs en el qual s'ha mostrat com una líder "realista, pràctica i amb sentit comú". Harris, que ha llançat una crida a la unitat i ha promés ser una presidenta per a tots, ha fet que el públic es posara dret al pavelló al crit de "No farem marxa arrere". És el lema de campanya que s'ha popularitzat a gran velocitat i amb què fa referència a la possible tornada de Donald Trump al Despatx Oval després del primer mandat que va tindre entre 2017 i 2021, si reedita la victòria electoral d'aleshores.

La vicepresidenta també ha volgut tindre paraules d'agraïment per a qui fins ara ha sigut el seu superior a la Casa Blanca. Biden va deixar-li el camí lliure en renunciar a la reelecció, va fer costat a la seua candidatura i li va traspassar una campanya amb les arques plenes. "Quan pense en el camí que hem recorregut junts, el cor se m'ompli de gratitud. Joe, la teua carrera és extraordinària, com la història demostrarà. El teu caràcter és inspirador", ha afegit.

"El camí que m'ha portat ací des de fa unes setmanes ha sigut, sens dubte, inesperat. Però no soc aliena als viatges improbables" ha assegurat Harris, que ha recordat el passat migrant de sa mare, Shyamala Harris, quan "va viatjar de l'Índia a Califòrnia amb el somni inamovible de ser la científica que curaria el càncer de mama".

Pel que fa al contingut programàtic del discurs, en destaca la promesa de rebaixar impostos a la classe mitjana, treballar per una llei que torne la protecció a l'avortament, ressuscitar un projecte de llei fronterer bipartidista que restringia l'accés a l'asil, secundat per Biden, i continuar invertint en defensa per a tindre "la força letal més gran del món". No ha eludit algunes qüestions controvertides i que són l'eix de la campanya de Trump, com ara la immigració. Segons ha afirmat, "es poden" regularitzar els més d'onze milions de migrants indocumentats que viuen al país i, alhora, "protegir" la frontera amb Mèxic.

Alto el foc a Gaza

També ha dedicat espai al conflicte al Pròxim Orient. A pesar d'admetre que el vessament de sang a la Franja de Gaza és "devastador" i "desolador", Harris també ha garantit que defensarà Israel. "Deixen-me ser clara: sempre defensaré el dret d'Israel a defensar-se i sempre garantiré que Israel tinga la capacitat de fer-ho", ha manifestat. La vicepresidenta ha considerat que el poble israelià no ha de tornar a enfrontar-se a l'"horror" que el grup islamista Hamàs va infligir amb l'atac del 7 d'octubre i ha afirmat que ella i Biden estan fent tot el possible per a aconseguir l'alliberament dels ostatges capturats aquell dia i un alto el foc a Gaza. "Treballem per a posar fi a esta guerra de manera que Israel estiga segur, s'alliberen els presoners, acabe el patiment a Gaza i el poble palestí puga fer realitat el dret a la dignitat, la seguretat, la llibertat i l'autodeterminació" ha subratllat.

Trump "sense límits"

Animada per la gran quantitat de cartells amb el seu nom que la rodejaven i l'atmosfera festiva, Harris ha carregat contra Trump. "No és un home seriós, però les conseqüències de posar-lo de nou a la Casa Blanca són molt serioses" ha advertit sobre el seu oponent, de qui ha dit que suposa una amenaça per a la democràcia. "Imaginen un Donald Trump sense límits i com usaria els immensos poders de la Presidència dels Estats Units, no per a millorar vides, no per a reforçar la nació, sinó al servei del seu únic client: ell mateix", ha assegurat.

La candidata, que ha estat envoltada per un planter de dones en llocs de poder vestides de blanc en homenatge a les sufragistes, ha tancat la intervenció amb la pluja tradicional de confeti i més de 100.000 globus que han caigut del sostre de l'estadi. La banda sonora d'este moment històric ha sigut la cançó "Freedom" de Beyoncé, l'himne de la seua campanya. S'havia rumorejat sobre l'assistència de l'estrela durant tota la convenció, però finalment no ha fet cap aparició i esta absència ha quedat suplida per talents de la talla de Stevie Wonder, John Legend o Pink, que han desfilat per l'estadi dels Chicago Bulls durant els quatre dies de convenció política.

Eleccions EUA

També et pot interessar