Kamala Harris remunta en les enquestes i passa a l'ofensiva contra Trump: "La fiscal i el criminal"

De l'estratègia dels demòcrates forma part contraposar el passat de la vicepresidenta al del magnat, recentment declarat culpable de 34 delictes per falsificar factures per a ocultar una relació amb l'actriu Stormy Daniels

La vicepresidenta estatunidenca, Kamala Harris, este dimarts a Milwaukee
La vicepresidenta estatunidenca, Kamala Harris, este dimarts a Milwaukee / Kevin Mohatt (Reuters)

La irrupció de Kamala Harris en la carrera cap a la Casa Blanca ha capgirat les enquestes i sacsejat el tauler polític del país. Si després de l'intent d'assassinat a Donald Trump, el candidat republicà en les eleccions presidencials de novembre, tot pareixia ja donat, la renúncia de Joe Biden i el posterior pas endavant de l'actual vicepresidenta dels Estats Units ha suposat un nou colp d'efecte que evidencia que encara hi ha partit.

Tots els sondejos elaborats entre dilluns i dimarts coincideixen en la remuntada dels demòcrates, quan a penes fa una setmana donaven al magnat republicà un avantatge fulgurant. Ara, alguns, com el de YouGov, apunten a un empat tècnic entre els dos candidats, mentre que el de Reuters/Ipsos situa Harris fins i tot dos punts per davant de Trump en intenció de vot, 44% i 42%, respectivament.

En este escenari tan incert, l'estratègia del Partit Demòcrata és enfrontar la trajectòria legal de Harris amb els problemes jurídics que esguiten actualment Trump. Presentar la contesa electoral com una batalla entre "la fiscal i el criminal convicte".

Després d'aconseguir els avals per a assegurar-se matemàticament la candidatura, la vicepresidenta estatunidenca no ha volgut perdre el temps i ja en el primer míting que ha protagonitzat a Milwaukee (Wisconsin) ha passat a la càrrega contra Trump. I ha evocat al seu passat professional com a fiscal per a atacar durament el candidat republicà, que és el primer expresident condemnat per un crim en la història del país.

Durant tota la intervenció ha tractat de marcar distàncies amb l'empresari ultraconservador per a diferenciar-se d'ell i ha promés que li farà retre comptes. "Com a fiscal, em vaig enfrontar a delinqüents de tota classe: els que abusaven de dones, estafadors que enganyaven consumidors, tramposos que violaven les normes per a benefici propi. Així que escolten-me bé: conec bé la gent com Trump" ha proclamat, ovacionada per les més de 3.000 persones presents.

Un dels moments més emotius s'ha produït quan Harris ha començat a recitar algunes de les polítiques que Trump podria implementar si torna a la Casa Blanca, com, per exemple, restriccions a l'accés a cures sanitàries per a persones que pateixen malalties cròniques com l'asma. "Els Estats Units hem provat estes polítiques econòmiques fallides abans, però no retrocedirem. No tornarem arrere!", ha clamat.

En tot moment, la vicepresidenta ha intentat marcar un clar contrast amb Trump. Així, ha destacat com ella es va dedicar a posar criminals entre reixes quan va exercir com a fiscal —trajectòria que va culminar amb el càrrec de fiscal general de Califòrnia (2011-2017)—, mentre que el magnat va ser declarat culpable de 34 càrrecs l'abril passat per falsificar registres comercials per a ocultar una relació amb l'actriu porno Stormy Daniels.

Este era el primer míting oficial de Kamala Harris des que diumenge Biden es retirara de la carrera electoral i donara suport explícit a la seua número dos perquè el relleve. L'escenari triat ha sigut Milwaukee, una ciutat de l'estat clau de Wisconsin. Precisament la mateixa on fa a penes uns dies es va celebrar la Convenció Nacional Republicana que va proclamar oficialment Trump com a candidat, amb el senador J.D. Vance de número dos.

"El camí a la Casa Blanca passa per Wisconsin!", ha exclamat Harris en un punt de la intervenció. Este estat, ubicat en la regió coneguda com l'Oest Mitjà, forma part de l'anomenat mur blau. Este terme s'usa per a descriure al grup d'estats, que inclou també Pensilvània i Michigan, que van votar consistentment pel Partit Demòcrata entre el 1992 i el 2012 i que es consideren clau per a l'èxit electoral del partit.

També et pot interessar

stats