Kíiv enderroca un avió espia rus mentre Moscou prepara una nova ofensiva

Seria la primera vegada que el govern ucraïnés derroca un A-50, el valor del qual ascendiria a 330 milions de dòlars

Imatge d'arxiu de les Forces Armades d'Ucraïna
Imatge d'arxiu de les Forces Armades d'Ucraïna / Kateryna Klochko (Efe)

Ucraïna ha aconseguit aquest dilluns un èxit important amb l'enderrocament d'un avió de reconeixement rus per primera vegada en quasi dos anys de guerra. Mentrestant, Moscou continua els preparatius per a llançar una nova ofensiva al país veí. "Efectius de la Força Aèria d'Ucraïna van destruir un avió A-50 de detecció per radar de llarg abast i un lloc aeri de control Il-22 de l'enemic", ha escrit el cap de l'exèrcit ucraïnés, Valeri Zalujni, en el seu compte de Facebook.

Aquest comentari va acompanyat per un vídeo en el qual es veuen dos avions que desapareixen del radar sobre el mar d'Azov, controlat per l'exèrcit rus. A falta de la confirmació oficial russa, seria la primera vegada que Kíiv aconsegueix derrocar un A-50, avió que, segons els mitjans, estaria valorat en 330 milions de dòlars.

Nova ofensiva russa

Per la seua banda, els analistes de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra nord-americà (ISW, per les sigles en anglés) inclouen en el seu últim informe diari un recull d’informacions sobre presumptes preparatius russos per a llançar una nova ofensiva a Ucraïna. "Fonts russes han afirmat que les forces russes s'estan preparant per a llançar una nova ofensiva en les pròximes setmanes, una vegada que el terra es congele a l'est i el sud d'Ucraïna", assenyala l'ISW.

Així, d'acord amb un expert rus, les forces de Moscou preparen un atac a gran escala en algun moment entre mitjan gener i el 2 de febrer.

Zelenski viatja a Davos

No obstant això, Ucraïna no es dona per vençuda i tracta de garantir la continuïtat del suport a Kíiv per a fer front als plans ofensius russos en 2024. Amb eixe propòsit, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha arribat aquest dilluns a Suïssa, on intervé dimarts en el Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

En un missatge publicat en les seues xarxes socials, Zelenski ha avançat que també es reunirà a Berna amb la mandatària suïssa, Viola Amherd, així com amb els presidents de les dues cambres del Parlament suís i amb els líders dels diferents grups parlamentaris.

També et pot interessar

stats