Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Kim Jong-un insisteix en el seu model de desarmament amb la cimera encara en l'aire

Ambdues parts continuen treballant a contrarellotge i en diversos fronts per a intentar acostar posicions.

Kim Jong-un i Donald Trump

La cimera entre Washington i Pyongyang continua encara hui en l'aire després que el líder nord-coreà Kim Jong-un haja anunciat el desig de desmantellar el seu programa atòmic de forma progressiva, afirmació que xoca amb les aspiracions d'EUA. Quan falten 10 dies perquè la històrica cita se celebre a Singapur, ambdues parts continuen treballant a contrarellotge i en diversos fronts per a intentar acostar posicions davant un possible model per a la desnuclearització nord-coreana i poder fer realitat l'esmentada cimerat.

Les paraules de Kim Jong-un fetes públiques per l'agència estatal nord-coreana KCNA refreden el missatge optimista llançat dijous pel secretari d'Estat d'EUA, Mike Pompeo, que va parlar de progrés real després de la reunió que es va tindre a Nova York amb Kim Yong-chol, mà dreta del mariscal nord-coreà.

Al mateix temps, hui està previst que Kim Yong-chol lliure una carta signada pel mariscal a Donald Trump, durant una reunió que se celebrarà a Washington, i que podria suposar un missatge definitiu de cara a la reunió entre mandataris.

No obstant això, hores abans que Trump rebera el sobre segellat, la KCNA va publicar un contundent missatge de Kim Jong-un, que podria resultar premonitori.

En la missiva, el líder va reiterar el seu compromís consistent i immutable d'aconseguir la desnuclearització de la península de Corea, però va incidir en el desig que tant aquest procés com les relacions entre Pyongyang i Washington es resolguen de forma progressiva.

El líder nord-coreà, que es va pronunciar així durant la reunió de la vesprada a Pyongyang amb el canceller rus Serguéi Lavrov, va assenyalar en tot cas que el tema de la desnuclearització ha de resoldre's mitjançant diàleg efectiu i negociacions constructives amb EUA.

Les paraules de Kim obren un altre episodi en la muntanya russa que estan protagonitzant EUA i Corea del Nord en les últimes setmanes per a fer realitat la històrica cimera, que seria la primera entre líders dels dos països, el 12 de juny a Singapur.

Fa una setmana, el mateix Donald Trump va cancel·lar oficialment la cita per culpa de les diferències sobre el possible model de desarmament per a Corea del Nord, el qual, segons Washington, hauria de ser un procés complet i gairebé immediat.

En canvi, el règim sembla voler anteposar les garanties per a la seua supervivència, com a condició prèvia a un procés de desmantellament gradual i acompanyat d'un alçament acompassat de les sancions.

Malgrat les desavinences, una sèrie d'intercanvis amistosos entre els dos països i la cimera sorpresa que van mantenir el cap de setmana Kim i el president sud-coreà, Moon Jae-in, van tornar a ressuscitar in extremis la possibilitat que hi haguera cimera.

Per això, aquesta setmana s'ha activat una intensa ronda diplomàtica en tres fronts que passa pel viatge de Kim Yong-chol a EUA, les discussions a la frontera intercoreana entre dues delegacions que tracten de fixar una agenda i d'altres converses bilaterals a Singapur per concretar la logística.

A això se suma la reunió d'alt nivell que han mantingut ja les dues corees per a implementar les mesures acordades en la cimera del passat 27 d'abril, en la qual es van comprometre a treballar per la pau i la total desnuclearització de la península.

Les parts implicades queden ara a l'espera del que diga Trump. La seua resposta dependrà probablement del que hi haja dins del sobre segellat que li ha enviat Kim Jong-un.

També et pot interessar