L'Argentina devalua un 50% el peso i anuncia un paquet d'"urgència"

El govern argentí de Javier Milei retallarà la despesa pública amb l'objectiu d'estabilitzar la macroeconomia i evitar una hiperinflació

Pesos argentins sobre una bandera
Pesos argentins sobre una bandera / Poetra.RH (Shutterstock)

El govern argentí ha anunciat una devaluació oficial del 50% en la moneda del país i un paquet d'"urgència" centrat en la retallada de la despesa pública, l'objectiu de la qual és estabilitzar la macroeconomia i evitar una hiperinflació.

En un missatge gravat, el nou ministre d'Economia, Luis Caputo, ha presentat la desena de mesures del pla després de fer un diagnòstic de la severa situació que travessa l'Argentina i que ha d'afrontar el nou executiu de Javier Milei.

"Si seguim com estem, anem inevitablement a una hiperinflació", ha advertit Caputo, que ha apuntat la possibilitat d'arribar a una taxa d'inflació del 15.000% anual, una "catàstrofe" que és "missió del nou govern evitar".

Per a l'executiu de Milei, que va assumir la presidència el 10 de desembre, la "gènesi" del problema de l'Argentina és fiscal, amb un dèficit finançat amb emissió monetària que produeix inflació i que ha de ser solucionat "d'arrel" mitjançant la recuperació de l'equilibri fiscal.

El paquet d'"urgència" la finalitat de la qual, segons indica Caputo, "és neutralitzar la crisi i aconseguir estabilitzar les variables econòmiques" de l'Argentina, inclou una forta correcció canviària.

Incentivar l'ingrés de divises per la via d'exportacions

El tipus de canvi oficial saltarà de 400 pesos per dòlar estatunidenc a 800 pesos per unitat, la qual cosa implica una devaluació del pes argentí del 50%.

Segons Caputo, aquest nou tipus de canvi oficial donarà als sectors productius els "incentius adequats per a augmentar la producció", especialment al sector exportador.

Amb reserves monetàries en nivells crítics, l'objectiu del govern sembla incentivar l'ingrés de divises per la via d'exportacions. En aquest escenari, ha anunciat un augment provisional dels impostos a les importacions i dels drets d'exportació de productes no agropecuaris.

Retallades de despesa pública

L'accent dels anuncis ha estat en les retallades de despesa pública que el nou executiu es proposa fer amb vista a recuperar l'equilibri fiscal en 2024.

Les mesures inclouen, entre altres, reduir els subsidis estatals a l'energia i el transport, no renovar contractes laborals menors a un any en l'Estat, suspendre la publicitat oficial en els mitjans de comunicació, reduir el nombre de ministeris i secretaries de govern, retallar al mínim les transferències de l'Estat nacional a les províncies i no traure més obres públiques a licitació.

Caputo ha advertit que els pròxims mesos seran difícils en matèria de preus per la "herència d'inflació reprimida" que deixa el govern d'Alberto Fernández (2019-2023), amb una taxa d'inflació del 142,7% interanual a l'octubre últim.

A causa d'aquesta situació d'emergència, es duplicarà la suma de la denominada assignació universal per fill —una ajuda que paga l'Estat— i augmentar en un 50% la suma de la denominada targeta Alimentar, que permet a sectors vulnerables comprar aliments.

També et pot interessar

stats