Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

L'Argentina rebutja despenalitzar l'avortament

Després de més de 15 hores de debat, els senadors han tombat la proposta aprovada al juny per la Cambra dels Diputats.

Manifestants en contra de l'avortament / David Fernández (Efe)

Després d'un intens debat que ha durat més de 15 hores, el Senat argentí ha rebutjat despenalitzar l'avortament fins al compliment de les 14 setmanes de gestació. La llei d'interrupció voluntària de l'embaràs ja havia sigut aprovada per la Cambra dels Diputats el 14 de juny i aquest era l'últim pas per a validar-ne l’aplicació. En la votació hi ha hagut 31 vots a favor, 38 en contra i dues abstencions, d'un total de 72 escons.

Tot i el fred i la pluja, milers de persones de l’anomenada marea verda, a favor de l'avortament, i de la marea celest, en contra de la reforma de la llei, s'han concentrat davant del Congrés de la Nació de Buenos Aires per a seguir tot el procés. Milions de dones de diferents països sud-americans s'han sumat a la mocadorada internacional per a donar suport a la despenalització de l'avortament a l'Argentina.

Segons estimacions oficials, en aquell país es practiquen 354.627 avortaments cada any, la qual cosa implica 41 per hora. A més, Unicef calcula que anualment naixen quasi 3.000 criatures de xiquetes que tenen entre 10 i 14 anys. D'altra banda, Amnistia Internacional considera que l'avortament clandestí és la principal causa de mort materna en 17 de les 24 províncies que formen l'Argentina.

L’objectiu de la sessió a la cambra legislativa, que va començar poc després de les 10:30, hora local (13:30 GMT), era reformar la llei actual que regeix la interrupció voluntària de l'embaràs, una llei que es remunta al 1921 i només permet l'avortament quan l'embaràs és producte d'una violació o quan la vida de la mare corre perill.

Des que l'1 de març el president de l'Argentina, Mauricio Macri, contrari a despenalitzar l'avortament, va decidir impulsar el debat i va donar llibertat de consciència als seus diputats, les opinions de cada grup polític i d'una gran quantitat d'organitzacions socials s'han posat damunt la taula amb una gran vehemència. Res ha polaritzat tant la societat argentina des de l'aprovació del matrimoni gai, el 2010.

També et pot interessar