Directes
Ara en la televisió
L'ALQUERIA BLANCA (17)
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

L'assetjament sexual al carrer ja és delicte al Marroc

Els agressors s'enfronten a sis mesos de presó i multes de fins a 900 euros.

Les ONG feministes del país han criticat la nova llei / Javier Otazu (Efe)

Una llei històrica contra la violència masclista ha entrat en vigor aquest dimecres al Marroc, i entre les seues principals novetats hi ha la penalització de l'assetjament sexual al carrer. Tanmateix, les ONG feministes del país han criticat el nou text per no anar acompanyat de mecanismes perquè s'aplique.

L'assetjament de carrer o en els llocs del treball ha sigut fins fa poc un fenomen silenciat en la societat marroquina per diverses raons, entre les quals hi ha la por de les víctimes a ser estigmatitzades o a perdre el seu treball. A més, en moltes ocasions se les considera les responsables de l'assetjament a causa de la seua manera de vestir-se o comportar-se.

La nova llei 103-13 estableix penes de fins a sis mesos de presó i una multa de fins a 10.000 dirhams (900 euros) a qui assetge una dona "als espais públics o en altres mitjançant actes, dits o gestos de caràcter sexual, o amb finalitats sexuals".

A més, la penalització inclou l'assetjament "mitjançant missatges escrits telefònics, electrònics, gravacions o imatges de caràcter sexual, o amb finalitats sexuals".

Al Marroc, com en els altres països àrabs, els casos d'assetjament sexual contra les dones s'han tornat més visibles. De fet, la nova normativa marroquina coincideix amb una successió de sonats casos d'assetjament sexuals com un vídeo publicat a l'agost en el qual es veia un grup de joves intentant rodejar una dona en ple carrer de Tànger; o el cas de la coneguda bloguera alemanya, Susi Cruz, que va denunciar el juliol passat en un vídeo una jornada d'assetjament durant el seu viatge al país magribí.

No obstant això, els grups feministes del país critiquen la falta de mecanismes per a la seua aplicació i lamenten que la mesura es limite a ser un "mer aparador", tal com la descriu l'activista marroquina Saida Kouzi, membre de Mobilizing for Rights Associates (MRA). Segons aquesta associació, més del 33 % dels casos d'assetjament deriven en agressió sexual. 

També et pot interessar