Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

L'avanç imparable de la pandèmia acosta Europa a la situació de la primavera

L'OMS situa França com el país occidental del continent més afectat, després d’avançar Espanya en positius.

Diverses persones gaudeixen de les vistes de Montmartre, a París, minuts abans del toc de queda / Charles Platiau (Reuters)

La segona onada de la Covid-19 pel continent europeu es troba a hores d'ara fora de control, amb un avanç imparable que està obligant diversos països a establir limitacions d'horaris, activitats i moviments. Mesures restrictives més contundents a mesura que passen les setmanes i que, inevitablement, recorden la situació viscuda el passat mes de març, quan es va desencadenar oficialment la primera onada del virus.

A tot el món els contagis de la Covid-19 superen ja els 43,5 milions, segons l'últim recompte independent de la Universitat Johns Hopkins. Europa, que ha arribat a registrar més de 200.000 casos diaris en algunes jornades passades, és novament l'epicentre global de la pandèmia, segons assenyalaven dilluns veus expertes de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Adverteixen, però, que encara poden prendre's mesures per a evitar haver de recórrer una altra vegada als confinaments domiciliaris.

França, el país més afectat

Després d'avançar Espanya en casos positius del virus (1.165.278), el país veí s'ha convertit en el més colpejat per la pandèmia de l'Europa Occidental. Segons dades del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties, la incidència acumulada en les dues últimes setmanes supera els 600 contagis per cada 100.000 habitants i quasi duplica l'espanyola, on les autoritats sanitàries alerten també que la situació evoluciona "molt desfavorablement".

El govern francés estudia si les mesures adoptades fins al moment, sobretot el toc de queda en més de 50 departaments sanitaris, estan donant resultats, mentre les autoritats sanitàries no descarten un enduriment que pot portar fins i tot a un altre confinament. Els indicadors epidemiològics no donen treva: en les últimes 24 hores s'han comunicat 258 defuncions, la xifra més alta des d'abril, i més de 13.000 pacients ingressaren als hospitals amb Covid, segons el Ministeri de Sanitat francés. A més, el Consell Científic de l'executiu d'Emmanuel Macron calcula que el nombre de contagis reals al país ronda els 100.000 diaris, pràcticament el doble dels 52.010 que es notificaren diumenge.

Alerta a Bèlgica i Alemanya prepara més restriccions

A Bèlgica, la situació també és preocupant. Juntament amb la República Txeca, lidera el rànquing d'incidència acumulada del virus, que supera el miler de casos per cada 100.000 habitants. Amb una mitjana de quasi 12.500 contagis diaris entre la setmana del 16 i el 22 d'octubre i una tendència de creixement exponencial, veus expertes alerten que les unitats de cures intensives (UCI) podrien arribar a la capacitat màxima en quinze dies si la situació no es reverteix.

El portaveu del comité interfederal belga sobre el coronavirus, Yves Van Laethem, ha advertit que els ingressos a les UCI han augmentat un 12% l'última setmana. A Brussel·les, la capital, el Consell de la Unió Europea (UE) reduirà al mínim necessari les reunions presencials per precaució.

Alemanya, un dels països modèlics pel que fa a la gestió de la pandèmia en la primera onada, no titubeja davant l'avanç del virus i ja ha decretat tancaments amb la vista posada en Nadal. El mercat ambulant nadalenc de Nuremberg, el més tradicional d'Alemanya, ha cancel·lat l'edició d'enguany degut a la situació epidemiològica.

En les últimes dues setmanes els contagis s'han disparat al país germànic, on fins ara la pandèmia havia tingut efectes menys demolidors que als altres països europeus. La cancellera alemanya, Angela Merkel, es reunirà dimecres amb els länder per a consensuar noves mesures. "Ens esperen mesos molt, molt difícils", va anticipar diumenge passat.

També et pot interessar