Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

L’empresa d’Elon Musk implanta el primer xip inalàmbric que permet connectar el cervell amb una computadora

El dispositiu pretén que pacients que han patit infarts o tenen ELA recuperaren l’activitat neurològica

Elon Musk, propietari de l'empresa que ha implantat l'innovador xip, en una imatge d'arxiu / Reuters

El primer pacient amb un xip cerebral sense cables, que li “llegirà” l’activitat del cervell i li permetrà recuperar la capacitat comunicativa arran d’un problema de salut, es recupera bé de la intervenció. Així ho ha comunicat Elon Musk, propietari de Neuralink, una nord-americana que basa els seus projectes empresarials en les connexions entre cervells humans i computadores per a recuperar l’activitat neurològica perduda per pacients que, per exemple, han patit un infart o que estan diagnosticats d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

Així ho ha anunciat Elon Musk, propietari també de Tesla, Twitter o diverses empreses centrades en el desenvolupament de la intel·ligència artificial, en el seu compte de X.

"El primer ésser humà va rebre un implant de Neuralink ahir i s'està recuperant bé", ha escrit Musk en la xarxa social. A més, afegia que "els resultats inicials mostren una prometedora detecció de pics neuronals".

La notícia del primer implant de Neuralink en humans arriba nou mesos després que l'Administració de Fàrmacs i Aliments, amb les sigles FDA en anglés, donara el vistiplau perquè l’empresa iniciara els estudis en humans.

La funció d’aquest implant serà la de "llegir" l'activitat cerebral per a poder transmetre ordres que ajuden a restaurar algunes funcions cerebrals greument danyades després d'un infart o una esclerosi lateral amiotròfica (ELA), que deriven en greus danys en la capacitat comunicativa.

L’element diferenciador d’aquest avanç de Nerulink radica en el fet que, fins ara, els implants cerebrals emetien informació en una única direcció, des del cervell cap a l'exterior, on generalment una computadora processa els senyals. En el cas del xip de Neuralink, el dispositiu implantat aspira a traslladar informació també en l'altra direcció, cap al cervell. Per ara, i segons la informació de Musk, els primers resultats semblen ser prometedors.

L’empresa d’Elon Musk especialitzada en tecnologia neurològica està desenvolupant en paral·lel dos tipus d'implants, un per a restaurar la visió "fins i tot en aquells que mai l'han tinguda" i un altre per a restablir les funcions corporals bàsiques en persones amb paràlisis per danys en la medul·la espinal. 

Sanitat Ciència Tecnologia