L’Equador declara 60 dies d’estat d’excepció després de l’assassinat d’un candidat presidencial
Es manté la convocatòria de les eleccions extraordinàries el 20 d’agost, malgrat el tiroteig a l’aspirant Fernando Villavicencio quan eixia d'un mítin a Quito
Seixanta dies d’estat d’excepció. És el que ha decretat el president de l’Equador, el conservador Guillermo Lasso, després de l'assassinat dimecres del candidat presidencial Fernando Villavicencio, quan un sicari el va tirotejar a l’eixida d’un mítin a Quito. El mandatari, que va decretar també tres dies de dol nacional per la pèrdua de Villavicencio, ha afirmat que l'atemptat "és un crim polític que adquireix un caràcter terrorista".
En un missatge a la nació després d'una reunió del comité de seguretat de l'Estat, Lasso ha ratificat que les eleccions generals extraordinàries se celebraran el 20 d'agost, com estava previst, però amb un desplegament de militars en tot el territori nacional com a part de l'estat d'excepció.
"Davant la pèrdua d’un demòcrata i d’un lluitador, les eleccions no se suspenen. S'han de realitzar i la democràcia s'ha d'enfortir. Aquesta és la millor raó per a anar a votar i defendre la democràcia, la vida i la integritat de la família equatoriana i el futur del país", va dir el mandatari.
Repunt de la violència
Donada la crisi de seguretat que travessa l’Equador per l’auge de la delinqüència i la violència del crim organitzat, al país ja s’havia decretat un estat d'excepció des de finals de juliol, també per 60 dies, a les províncies de Manabí i Los Ríos, així com al municipi de Durán, de l'àrea metropolitana de Guayaquil.
Declarar l'estat d'excepció implica, a més del desplegament de militars als carrers per a donar suport a la labor de la policia, la suspensió d'alguns drets fonamentals com la llibertat de reunió i la inviolabilitat del domicili. Han sigut una mesura recurrent de Lasso per a aplacar pics de criminalitat que agiten l’Equador.
Des de fa més de dos anys, han repuntat els assassinats per parts de sicaris o de bandes criminals, un creixement que el govern vincula amb el crim organitzat i el narcotràfic, que s'ha enfortit a la zona costanera.
L’assassinat de Fernando Villavicencio és un intent de sabotejar el procés electoral
Quant a l’assassinat de Fernando Villavicencio, el president equatorià manté que “és un intent de sabotejar el procés electoral”. “No és coincidència que es produïsca pocs dies abans de la primera volta presidencial”, va afegir Lasso.
"Als qui busquen intimidar l'Estat: no retrocedirem, l'Estat està ferm i la democràcia no claudica davant la brutalitat d'aquest assassinat. No entregarem el poder i les institucions democràtiques al crim organitzat, encara que estiga disfressat d'organitzacions polítiques", va afegir.