L'Equador gira a la dreta amb la victòria de Guillermo Lasso

El banquer s'ha imposat Andrés Arauz, el candidat de l'esquerra que patrocinava l'expresident Rafael Correa.

L'exbanquer Guillermo Lasso (centre) celebra la victòria en la segona volta de les presidencials de l'Equador
L'exbanquer Guillermo Lasso (centre) celebra la victòria en la segona volta de les presidencials de l'Equador / Maria Fernanda Landin (Reuters)

El candidat a la presidència de l'Equador de l'aliança conservadora CREC-PSC, el banquer i empresari Guillermo Lasso, ha guanyat les eleccions celebrades aquest diumenge. L'escrutini al 97,79% li atorga el 52,50% dels vots, cinc punts per damunt del seu rival, Andrés Arauz, de l'aliança d'esquerres Unió Per l'Esperança (UNES), que patrocinava l'expresident Rafael Correa (2007-2017).

Lasso ha capgirat els pronòstics, ja que Arauz havia guanyat la primera volta, celebrada el 7 de febrer, per una diferència del 12,98 % dels vots.

Aquesta era la tercera vegada que Guillermo Lasso competia en unes presidencials. Ja ho va fer el 2013 contra Correa i el 2017 contra el successor d'aquest, Lenín Moreno, a qui ara substituirà en la presidència.

Les primeres anàlisis dels resultats destaquen la capacitat del nou president per a aglutinar el vot contra Correa i l'impacte de la crida del candidat indígena, Yaku Pérez, al vot nul, que ha assolit el 16,25%, una quaota històrica. Pérez va trencar la vespra dels comicis amb Jaime Vargas, president de la Confederació Nacional Indígena (Conaie), després que aquest s'alineara amb la candidatura d'Andrés Arauz

Més de 13 milions d'electors estaven cridats a les urnes a l'Equador en unes eleccions que eren considerades un baròmetre geopolític a Llatinoamèrica després del gir a l'esquerra experimentat a l'Argentina i Bolívia.

Pedro Castillo i Keiko Fujimori, a la segona vota en el Perú

Al Perú es disputa la partida següent en aquesta redefinició de forces al subcontinent. Els primers recomptes oficials dels comicis presidencials anticipen l'esquerrà Pedro Castillo i la conservadora Keiko Fujimori com els candidats amb més opcions de competir en la segona volta. Si es confirmara, l'electorat es trobaria en una cita molt polaritzada. Castillo ha concorregut amb propostes d'esquerra dura en el camp econòmic però conservadores en el social. En l'extrem oposat, Fujimori ha presentat iniciatives de dreta autoritària, apostant per receptes de "mà dura" per a resoldre els problemes del país i reivindicat la presidència del seu pare, a qui promet indultar de la condemna per violació de drets humans que el manté a la presó. Sobre la candidata pesa una acusació per neteja de diners en una causa pel presumpte finançament il·legal de les campanyes del partit.

També et pot interessar

stats