L'estació espacial xinesa, a punt de caure
Després de set anys en òrbita, la Tiangong-1 caurà aquest cap de setmana a la Terra. Espanya i Portugal, zones de risc.
Un palau celestial?
Un palau celestial?
Tiangong-1 és la primera estació espacial xinesa i un laboratori espacial experimental. El significat literal de la paraula és "palau celestial". En 2016, l'agència espacial de la Xina va confirmar que la seua estació espacial estava sense control orbital a causa d'una fallada tècnica, i que cauria a la Terra en algun moment entre l'octubre de 2017 i l'abril de 2018. Aquest moment ha arribat.
El mòdul és com un minibús, té una llargària de 10 metres i un diàmetre de 3, amb una massa de 8,5 tones. El van llançar el 29 de setembre de 2011 i mai va ser dissenyat per a ser un laboratori permanent, però la seua vida útil ha arribat a la fi abans del previst. Té capacitat per a 3 astronautes, i al llarg de la seua vida útil ha realitzat amb èxit missions tripulades i no tripulades, i ha sigut el lloc on va arribar la primera astronauta xinesa, Liu Yang, en 2012.
On està situada?
On està situada?
Orbitava la Terra a una altura aproximada de 200 a 250 km, encara que en les últimes hores ja es troba a altures al voltant dels 150 km. Orbita entre les latituds 43 graus nord i 43 graus sud i fa una volta a la Terra en aproximadament 1 hora i mitja.
En verd, la zona on pot caure. A la dreta, gràfic de percentatge de probabilitat de caiguda segons la latitud / Agència Espacial Europea
Quan i on caurà depén de la meteorologia espacial
Quan i on caurà depén de la meteorologia espacial
Com que està sense control, és molt difícil preveure el lloc exacte de caiguda, i serà sols a última hora quan es farà la previsió detallada. El major o menor fregament en les capes més altes de l'atmosfera és la clau on farà caure l'estació xinesa. I les condicions d'aquestes capes de l'atmosfera estan condicionades per l'activitat solar, pel que s'anomena "meteorologia espacial".
L'Agència Espacial Europea (ESA) i Aerospace preveuen que l'entrada a l'atmosfera serà en qualsevol lloc entre la latitud 43 graus nord i 43 graus sud, i que la "finestra" d'hores més probables serà: entre les 9 hores del matí de l'1 d'abril i les 3 hores de la matinada del 2 d'abril.
Pot caure damunt de nosaltres?
Pot caure damunt de nosaltres?
És molt poc probable que ens toque a nosaltres, però no és impossible. Per una qüestió d'extensió de superfície, la mar és la zona més probable de caiguda.
La major part de l'estació es desintegrarà a l'atmosfera, però segons explica l'astrofísic de la Universitat de Harvard, Jonathan McDowell, poden arribar a la superfície terrestre fragments de fins a 100 kg. Alguns dels fragments poden contindre material tòxic, per tant, es recomana no tocar-los, en cas de tindre accés a algun d'aquests fragments.
Ja ha passat anteriorment
Ja ha passat anteriorment
Ací podem veure la reentrada de la nau ATV de l'Agència Espacial Europea (ESA), que era d'unes dimensions similars a l'estació espacial xinesa, el 28 de setembre de 2008. En aquest cas es va fer de manera controlada. La reentrada de la nau xinesa deixarà un "espectacle" similar, i per tant, serà visible des d'algunes zones pròximes a la caiguda.
Reentrada a l'atmosfera de la nau ATV el 28 de setembre de 2008 / Agència Espacial Europea
On està ara mateix?
On està ara mateix?
Si voleu saber on està ara mateix i seguir les previsions de caiguda cada instant, podeu consultar l'adreça d'Aerospace, i també Heavens-Above.