L'Eurocambra condemna el Marroc per permetre l'arribada massiva de migrants a Ceuta
L'Europarlament confia que la crisi migratòria no deteriore les relacions entre els estats membres i Rabat
El Parlament Europeu ha condemnat l'actitud del Marroc per permetre l'arribada a Ceuta al maig passat de milers de persones migrants, inclosos menors d’edat, per a "pressionar políticament" Espanya. Tot i això, confia que la crisi migratòria no deteriore les relacions entre els estats membres i Rabat.
La cambra ha aprovat amb 397 vots a favor, 85 en contra i 196 abstencions, una resolució acordada pels quatre grups principals, populars, socialistes, liberals i verdes. El text condemna "l'ús dels controls fronterers, la migració i els menors no acompanyats" com a "pressió política" contra un país europeu, en referència a Espanya.
El text condemna l’ús dels menors, entre altres aspectes
El text ha condemnat "l'ús dels controls fronterers, de la migració i dels menors no acompanyats" com a "pressió política" contra un país europeu, en referència a Espanya. També deplora "la participació de menors no acompanyats i de famílies" en l'entrada en massa des del Marroc a Ceuta, posant "les seues vides i seguretat en risc", i lamenta la crisi política i diplomàtica entre el país nord-africà i Espanya.
Aquesta crisi, apunta la resolució, “no ha de soscavar ni les relacions estratègiques, multidimensionals i privilegiades" entre el Marroc i la Unió Europea ni la cooperació en àrees com la lluita contra el terrorisme, el tràfic de drogues i d'éssers humans o la migració.
No és un assumpte bilateral, sinó europeu
La comissària europea d'Igualtat, Helena Dalli, ha reiterat la "plena solidaritat amb Espanya" i ha destacat els esforços per a "estar a l'altura i resoldre els desafiaments de la migració irregular”. Dalli confia que "situacions semblants no es tornen a repetir".
L'eurodiputat socialista espanyol Ignacio Sánchez Amor, per la seua part, en aquest sentit ha dit: "És inútil intentar que aquesta qüestió es limite a una situació bilateral entre el Marroc i Espanya; això és no entendre la lògica de la Unió".
La comissària Dalli ha posat l'accent també en la necessitat de mantindre "una cooperació estreta amb el Marroc, en ple respecte dels drets humans i els valors que compartim". I ha augurat que els desafiaments que presenten els fluxos migratoris "exigiran més diàleg" amb Rabat, per la qual cosa caldrà "reforçar la cooperació per a buscar solucions comunes".
Ceuta rebrà 10 milions d’euros per a gestionar la crisi migratòria
Aquest dijous el ministre espanyol d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha anunciat que Ceuta rebrà "en els pròxims mesos" uns 10 milions d'euros d'ajudes europees per a gestionar la crisi migratòria generada arran de l'entrada massiva a la ciutat d'uns 10.000 migrants el maig passat.
Sàhara Occidental
Pel que fa a la crisi produïda després de la l'hospitalització del líder del Front Polisario Brahim Ghali, el Partit Popular Europeu ha criticat l'actitud del govern espanyol. En paraules d’Andrey Kovatchev, hi ha hagut una “mala gestió per part de l'esquerra espanyola en relació amb aquesta visita".
D'altra banda, hi va haver crítiques d'alguns eurodiputats a la posició europea sobre el Sàhara Occidental. Miguel Urbán, representant d’Anticapitalistes, ha dit a la Unió Europea que "li importen poc els drets al Sàhara ocupat". Mentre que l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, ha dit que “els conflictes enquistats sempre acaben generant tensions".