L'exèrcit d'Israel es retira de Jenín després de deu dies d'operació i 21 palestins morts

Ha sigut una de les incursions més llargues de la història de l'exèrcit israelià

Una dona contempla la destrucció causada durant l'ofensiva israeliana a Jenin
Una dona contempla la destrucció causada durant l'ofensiva israeliana a Jenín / Raneen Sawafta (Reuters)

Les tropes israelianes s'han retirat de la ciutat i del campament de refugiats de Jenín, al nord de la Cisjordània ocupada, després de deu dies d'incursió en els quals han matat almenys 21 persones (38 en el conjunt d'este territori palestí) i han causat desenes de ferits. L'exèrcit israelià no ha aclarit si la retirada suposa la fi definitiva de l'operació que va iniciar el 28 d'agost en esta urbs i les de Tulkarem i Tubas, bastions històrics de les milícies palestines.

Les forces israelianes van irrompre de manera simultània a les localitats amb tropes, tancs, excavadores i drons explosius "amb l'objectiu de desmantellar les xarxes terroristes de Hamàs i de la Jihad Islàmica".

En els atacs aeris i els combats cos a cos entre soldats i milicians han mort un total de 38 palestins; entre ells, huit menors i dos ancians, segons el Ministeri de Salut de l'Autoritat Nacional Palestina, que governa parts cada vegada més reduïdes de la Cisjordània ocupada. L'exèrcit israelià assegura que els més de trenta morts eren milicians i que n'ha arrestat altres 46, ha confiscat armes, ha destruït laboratoris de bombes i ha neutralitzat dotzenes d'explosius, segons fonts militars citades per l'agència EFE.

El 70% dels carrers de Jenín, destruïts

L'operació israeliana ha causat 150 ferits i ha destruït cases, comerços i infraestructures elèctriques. La de Jenín ha sigut una de les incursions més llargues de la història de l'exèrcit israelià. Més 70% dels carrers han quedat arrasats pel pas dels blindats israelians, segons les autoritats locals.

Periodistes i fotògrafs han denunciat atacs per part de les tropes israelianes mentre cobren l'operació en este territori palestí ocupat. Entre ells hi ha el fotògraf Muhamad Mansour, de l'agència de notícies palestina Wafa, que rebre un tir de bala dimarts després que militars israelians obriren foc contra el seu vehicle, a l'oest de Jenín.

Jenín, bastió de la resistència palestina a la Cisjordània ocupada

L'urbs és un bastió històric de la resistència armada palestina en el nord de Cisjordània ocupada. En el seu campament de refugiats viuen unes 14.000 persones descendents de palestins desplaçats després de la creació d'Israel el 1948. La majoria són joves desocupats. Esta nova generació de palestins nodreix en els últims anys la Brigada Jenín, una amalgama de milicians que inclou membres de Hamàs, la Jihad Islàmica Palestina i els Màrtirs d'Al-Aqsa, braç armat de la formació secular Fatah.

L'exèrcit israelià ha intensificat les incursions en les ciutats i camps de refugiats palestins de la Cisjordània Ocupada des de l'atac de Hamàs del 7 d'octubre (1.200 morts, 240 segrestos), en paral·lel a l'ofensiva que manté a la Franja de Gaza (més de 40.000 morts). Des de llavors, en el conjunt de Cisjordània, més de 650 palestins han mort per foc israelià; 150 d'ells, menors.

També et pot interessar

stats