L'exèrcit israelià "aprova" i "valida" els plans per a la incursió militar al Líban

L'ofensiva militar a Gaza ha intensificat els combats entre l'exèrcit d'Israel i la milícia Hezbol·là, un intercanvi de foc, bombes i coets que ha matat 400 persones, inclosos un centenar de civils, la gran majoria del costat libanés

Soldats israelians posen a punt una unitat de tancs
Soldats israelians posen a punt una unitat de tancs / Amir Cohen (Reuters)

L'exèrcit israelià ha "aprovat" i "validat" els plans operatius per a una ofensiva militar al Líban, després de setmanes d'escalada del conflicte obert amb la milícia xiïta de Hezbol·lah, que té les bases al sud del país, a la frontera amb Israel. A primers de juny, el cap de l'estament militar, Herzi Halevi, va anticipar que l'exèrcit ja estava preparat i només quedava a l'espera de la decisió política per a intervindre. L'exministre del gabinet de guerra, Benny Gantz, va arribar a situar setembre com a possible data per a la incursió en el país veí.

Hezbol·lah va intensificar els atacs a la frontera arran de l'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza, fent llançaments cada vegada més massius de coets, que Israel ha contestat amb bombardejos i assassinats selectius d'alts càrrecs dels milicians tant al Líban com a Síria. En estos enfrontaments diaris, l'aviació israeliana ha matat més de 300 combatents de Hezbol·lah i vora un centenar de civils, inclosos deu menors i tres periodistes. En territori israelià han perdut la vida 25 persones, 15 militars i 10 civils. A més, desenes de milers de ciutadans residents als dos costats de la frontera han hagut de ser evacuats.

Diversos ministres israelians fa temps que criden obertament a una guerra oberta al Líban. Entre els últims hi ha el titular d'Exteriors, Israel Katz, que aposta per "canviar les regles del joc" per a destruir Hezbol·lah, assumint que "el Líban serà severament colpejat" i que "Israel pagarà preus en el front i en la rereguarda" per a restaurar la seguretat al nord del país. Katz reaccionava així després que Hezbol·là publicara imatges de dron del port marítim de Haifa, actiu estratègic per al comerç marítim internacional d'Israel, per a donar a entendre que té capacitat per a danyar-lo.

La Casa Blanca ha enviat un mediador per a evitar la guerra. Amos Hochstein està ja a Beirut per a desescalar la tensió d'un conflicte latent que tindria conseqüències imprevisibles al Pròxim Orient. Israel ja ha advertit que no pot continuar tolerant la presència de la milícia xiïta al llarg de la frontera després dels atacs del 7 d'octubre.

Tercer dia de protestes contra el govern de Netanyahu

Els tambors de guerra sobre el Líban coincideixen amb el tercer dia de protestes contra el govern de Benjamin Netanyahu. Milers d'israelians han tornat a manifestar-se als voltants del parlament per a demanar tant un acord d'alliberament d'ostatges com de comicis anticipats. Entre els manifestants estava l'exministre de Defensa Moshe Yaalon, que s'ha unit a les veus que culpen Netanyahu del "fracàs de seguretat més greu en la història del país", en referència a la falta de previsió de la massacre de Hamàs en territori d'Israel del passat 7 d'octubre, en què van morir unes 1.200 persones i més de 200 van ser segrestades. Estos fets van ser el detonant de la invasió militar de la Franja de Gaza. Un informe desvelat este dimecres per la televisió pública del país va revelar que els serveis d'intel·ligència coneixien "amb precisió" els plans de Hamàs per a una operació de segrestos massius.

També et pot interessar

stats