L'Iran alimenta el risc d'escalada bèl·lica al Pròxim Orient amb atacs amb míssils a Síria, el Pakistan i l'Iraq

Israel mata 130 palestins en l'atac més intens de les últimes setmanes a la Franja de Gaza, hores després d'anunciar la desescalada en l'ofensiva

Llançament d'un míssil iranià en una imatge d'arxiu
Llançament d'un míssil iranià en una imatge d'arxiu / Agència Wana via Reuters
17 de gener 2024 - 10:04

Al Pròxim Orient, la lògica d'ull per ull, dent per dent, incrementa el risc d'expansió bèl·lica. L'Iran ha atacat amb míssils Síria, el Pakistan i l'Iraq per a venjar les víctimes en atemptats jihadistes de les últimes setmanes, que van causar un centenar de morts, i atacar presumptes bases d'Israel. L'ofensiva, que ha consistit en el llançament de 24 míssils, l'ha retransmés en directe la televisió oficial del règim dels aiatol·làs. Onze projectils han impactat contra un suposat centre d'operacions d'espies de Tel-Aviv a Irbil, la capital del Kurdistan iraquià, on han mort quatre persones. Els Estats Units ha condemnat els atacs, que considera "temeraris i imprecisos".

Una de les construccions destruïdes en l'atac iranià a Irbil (l'Iraq)
Una de les construccions destruïdes en l'atac iranià a Irbil (l'Iraq) / Azad Lashkari (Reuters)

Els altres míssils han atacat objectius del Daesh (l'autoanomenat Estat Islàmic) a Síria. El grup va reivindicar l'atemptat durant l'homenatge a la tomba del general iranià Qasem Soleimani, que es va saldar amb 94 víctimes mortals. La tercera onada de projectils s'ha dirigit contra un grup extremista sunnita al Pakistan, presumpte responsable d'un altre atemptat contra la ciutat iraniana de Rusk que va causar dotze morts. Segons el Pakistan, han mort dos menors. El govern d'Islamabad, una potència nuclear, considera que s'ha produït un "atac il·legal" i ha anticipat "conseqüències serioses". La Xina ha fet una crida a la calma a les parts.

Israel intensifica els atacs després d'anunciar la desescalada

Els atacs iranians disparen el risc d'escalada bèl·lica total a la regió, que va despertar la guerra d'Israel contra Hamàs. Aquest dimarts, hores després d'anunciar una desescalada pròxima de l'ofensiva, l'exèrcit de Tel-Aviv ha llançat un dels atacs més intensos sobre la Franja de Gaza des del començament de la invasió de l'enclavament palestí. Els bombardejos s'han concentrat a la principal ciutat del sud, Khan Yunis, on Israel creu que s'amaguen els cervells dels atemptats de Hamàs del set d'octubre (1.200 morts, 240 ostatges), però també han colpejat posicions del nord, com Beit Lahia. L'operació ha matat més de 150 gazians, segons el balanç del Ministeri de Sanitat palestí, que ha elevat a 24.280 la xifra de morts des de l'inici de les hostilitats (vora 10.000 d'ells menors), més de l'1% de la població.

L'única nota positiva és l'acord al qual han arribat Israel i Hamàs per a l'entrada de medicaments a la Franja a canvi de l'entrega dels fàrmacs que necessiten els més de cent ostatges israelians retinguts a l'enclavament.

Armament de l'Iran per als atacs houthis al mar Roig

Al mar Roig continuen els atacs dels rebels houthis del Iemen contra vaixells mercants, a pesar de les advertències i els bombardejos de l'exèrcit dels Estats Units. L'últim, contra un vaixell grec que navega amb bandera de Malta direcció a Israel. No ha provocat ferits ni danys d'importància, però ha donat noves raons a mercants, petroliers i vaixells de gas per a variar la ruta i canviar el canal de Suez per la més llarga i costosa, per Sud-àfrica, que anticipa una imminent pujada de preus de carburants i mercaderies. Washington assegura haver confiscat a les costes de Somàlia un carregament d'armament de l'Iran dirigit als houthis, que confirmaria la implicació directa de Teheran en els atacs als objectius comercials occidentals en revenja per la incursió d'Israel a la Franja de Gaza.

També et pot interessar

stats