Directes
Ara en la televisió
TUPPER CLUB
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

L’obesitat i els canvis demogràfics faran que es doblen els casos de diabetis al món el 2050

Una sèrie d’estudis científics adverteixen que la prevalença de la malaltia en els grups ètnics minoritaris dels països rics són més elevades que les dels homòlegs blancs

Un pacient amb diabetis fent-se la prova amb una mostra de sang / À Punt NTC

La diabetis avança a un ritme imparable i, si no s’adopten iniciatives ja, la xifra de persones amb aquesta malaltia doblarà l’actual al cap d'unes dècades, el 2050 concretament. Així ho adverteixen una sèrie d’estudis, en els quals també han participat professionals espanyols, i que s’han publicat en diverses revistes científiques.

La causa del repunt de casos cal buscar-la en la diabetis de tipus 2. Es preveu que aquesta patologia es dispare per l’augment de la prevalença de l’obesitat i els canvis demogràfics, com adverteixen els investigadors que han participat en aquest estudi.

D’acord amb les conclusions de les anàlisis publicades en The Lancet i The Lancet Diabetis and Endocrinology, el 2050 hi haurà fins a 1.300 milions de persones amb diabetis al món, una xifra que suposa més del doble que la del 2021.

A més de convidar a adoptar mesures, els investigadors adverteixen que "el racisme estructural que pateixen els grups ètnics minoritaris i la desigualtat geogràfica dels països d'ingressos baixos i mitjans estan accelerant l'augment de les taxes de diabetis, malaltia i mort a tot el món", assenyala The Lancet.

Els estudis publicats indiquen que les taxes de diabetis entre els grups ètnics minoritaris dels països amb alts ingressos, per exemple als Estats Units, són 1,5 vegades més altes que les dels homòlegs blancs. A més, les taxes de mortalitat per aquesta malaltia als països d'ingressos baixos i mitjans dupliquen les dels d'ingressos alts, com indiquen els estudis publicats i en els quals ha participat, entre altres, l'Institut espanyol de Salut Carlos III.

"El racisme estructural i la desigualtat geogràfica amplifiquen i agreugen els determinants socials de la salut i afecten l'atenció i el tractament als quals tenen accés les persones amb diabetis", destaca The Lancet en un editorial.

"Això es tradueix en una major prevalença de diabetis de tipus 2 i pitjors resultats clínics en les poblacions que pateixen racisme i opressió actuals i històrics". El 2021 hi havia 529 milions de persones amb diabetis. Aleshores, la de tipus 2 suposava el 90% dels casos. És precisament en aquest tipus on radicarà, segons els experts, el principal increment de casos de diabetis.

D’altra banda, la pandèmia ha amplificat la desigualtat en la diabetis i els qui la pateixen tenen un 50% més de probabilitats de desenvolupar una infecció greu i el doble de morir, especialment si pertanyen a grups ètnics minoritaris.

"El ràpid ritme al qual està creixent la diabetis no sols és alarmant, sinó també un repte per als sistemes sanitaris del món, sobretot tenint en compte que aquesta malaltia també augmenta el risc de cardiopatia isquèmica i ictus", afirma Liane Ong, una de les expertes que signa un dels estudis de la Universitat de Washington.

El públic pot creure que la diabetis tipus 2 s'associa simplement a l'obesitat, la falta d'exercici o una dieta inadequada, però influeixen altres factors com la genètica, les barreres logístiques, socials i financeres dins del sistema estructural d'un país, especialment en aquells d'ingressos baixos i mitjans, apunta l’estudi. 

Sanitat

També et pot interessar