Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

L'OMC rebaixa fins al 2,8% la previsió de creixement de l'economia mundial, a causa de la invasió d'Ucraïna

L'organització del comerç alerta que les perspectives de l'economia mundial s'han enfosquit des que esclatà la guerra

La directora general de l'OMC, Ngozi Okonjo-Iweala / OMC

L'impacte econòmic de la guerra d'Ucraïna és mundial en un moment crític. Ho remarca aquest dimarts l'Organització Mundial del Comerç (OMC), que ha rebaixat la previsió de creixement del PIB mundial al 2,8%, xifra que rebaixa l'anterior pronòstic del 4,1%. El 2021 el PIB va repuntar un 5,7%.

"Les perspectives de l'economia mundial s'han enfosquit des que va esclatar la guerra a Ucraïna el 24 de febrer. Això ha induït els economistes de l'OMC a revaluar les seues projeccions sobre el comerç mundial per als dos pròxims anys", resumeix l'OMC en el comunicat que arreplega les previsions presentades aquest dimarts. Entre les dades que s'han donat en roda de premsa, l'OMC també ha explicat que preveu ara un creixement del volum del comerç de mercaderies del 3,0% el 2022 —inferior al previst anteriorment, que era del 4,7%.

L'organització, amb seu a Ginebra, recorda que Rússia i Ucraïna "són proveïdors clau de béns essencials, com aliments, energia i abonaments, el subministrament dels quals es veu actualment amenaçat per la guerra". I també ha remarcat que la pandèmia va provocar una pressió inèdita sobre els preus d'aliments bàsics i que la guerra a Ucraïna ha accentuat aquesta situació.

La directora general de l'OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, ha detallat en roda de premsa que “el que succeïsca a Ucraïna i la possibilitat de poder cultivar el que s'ha plantat a l'hivern tindrà repercussions” en els preus i en l'agreujament o no de la crisi alimentària que estan patint diversos països. "Confiem que es puga obrir un corredor humanitari perquè els agricultors puguen plantar. El 80% del blat es cull al juliol, així és que ha d'haver-hi un paraigua humanitari per a la collita de blat i que es puga plantar al setembre", va explicar.

Els països d'Àfrica, els més afectats

Okonjo-Iweala ha dit que la repercussió serà més greu en un grup de 35 països de renda mitjana i baixa d'Àfrica, que importen aliments i fertilitzants de tots dos països.

"Alguns països a l'Àfrica subsahariana afronten la possibilitat que els preus del blat augmenten del 50% al 85% per l'impacte de la guerra en els carregaments de gra de la regió que passen per la mar Negra", ha precisat.

"Els preus alimentaris continuaran pujant i els pobres seran els més afectats per aquesta pressió inflacionària. Els aliments i l'energia suposen una part substancial de les despeses de consum de les famílies", ha agregat la directora de l'OMC, que ha advertit que ja s'estan veient esclats socials per aquesta raó. L'OMS ha demanat que s'evite tornar a dividir l'economia mundial en blocs rivals i que no es done l'esquena als països més pobres, fet que no contribuirà ni a la pau ni a la prosperitat.

D'altra banda, la dirigent de l'OMC ha recordat que Rússia i Ucraïna també són productors de subministraments per a les cadenes de valor industrial. El primer és un dels principals proveïdors mundials de pal·ladi i rodi, minerals indispensables per a la indústria automotriu i de productes electrònics.

Guerra a Ucraïna

També et pot interessar