L'OMS avala la seguretat de la primera vacuna contra la malària i recomana generalitzar-ne l'ús a l'Àfrica subsahariana
El preparat RTS'S redueix el 30% dels casos severs de la malaltia, que mata 410.000 persones a l'any, més de la meitat menors de cinc anys
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat estendre l'ús de la primera vacuna contra la malària, que Ghana, Malawi i Kenya van introduir el 2019 en un projecte pilot per a vacunar la població.
Des de llavors han administrat 2,3 milions de dosis i 800.000 xiquets i xiquetes han rebut almenys una de les quatre dosis en què s'aplica.
El preparat, anomenat RTS,S i desenvolupat per una plataforma de científics africans, permet reduir en un 30% els casos de malària severa, que poden conduir a la mort. Tot i la modesta eficàcia, els resultats són esperançadors contra una malaltia que causa 410.000 morts anuals, 260.000 de les quals corresponen a xiquets menors de cinc anys. El 94% de les víctimes mortals viu a l'Àfrica subsahariana.
L'aval de l'organisme sanitari internacional té lloc després de comprovar que la vacuna és segura i que la disponibilitat no ha portat les famílies que viuen en zones endèmiques a descurar les ferramentes de prevenció.
"Salvarà vides, servirà per a previndre la malaltia entre els xiquets africans i esperem que també estimule al fet que es reprenguen les investigacions per a intentar desenvolupar altres vacunes contra la malària. La que tenim és una vacuna de primera generació, però no hauria de ser l'última", ha afirmat el director del Programa Global contra la Malària de l'OMS.
El vistiplau de l'OMS permetrà ampliar l'ús a altres països africans. Ara bé, com a eina complementària i no substitutiva de les habituals contra la malària, com són mosquiteres impregnades d'insecticides, fàrmacs amb finalitats profilàctiques, diagnòstics i tractaments farmacològics.
L'extensió del preparat requerirà més inversions. L'aprovació de l'OMS facilita aquesta necessitat, ja que suposa de facto la incorporació del preparat al portafolis de l'anomenada l'aliança per a l'accés a les vacunes, o GAVI, un instrument que facilita la recaptació de fons per a donar accés a medicaments i vacunes als països més pobres.
La malària, que produeixen paràsits del gènere Plasmodium i transmeten les femelles del mosquit Anopheles pot contraure's diverses vegades en la vida. Els estudis indiquen que la infecció en edats primerenques pot comprometre greument el desenvolupament i la vida futura dels xiquets i les xiquetes que la contrauen.