Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

L'OMS declara la fi de l’emergència internacional per covid després de més de tres anys

El director general, Tedros Adhanom, afirma que la decisió s'ha pres amb precaució i que no dubtarà tornarà a declarar-la si és necessari

Fi de l'alerta per emergència sanitària
À Punt NTC @apuntnoticies
05 de maig 2023 - 15:50 Actualitzat: 05 de maig 2023 - 21:30

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alçat aquest divendres l’emergència internacional per la pandèmia de covid —1.221 dies després de declarar-la el 30 de gener de 2020— davant la notable reducció de casos greus i defuncions a escala global. És a dir, la covid, malgrat continuar sent un virus respiratori perillós amb què cal anar amb compte, ja no és una pandèmia. 

La decisió ha sigut anunciada pel director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, després de la reunió d’aquest dijous del comité d'emergència de l'organisme per a analitzar l'actual situació de la pandèmia, que en més de tres anys ha afectat almenys 765 milions de persones i ha causat la mort d'uns 20 milions. Adhanom afirma que ha decidit seguir el consell del comité de declarar la fi de l’emergència internacional i que ha sigut una decisió presa amb precaució i que no dubtarà a tornar a declarar-la si la situació canvia. 

Amb tot, el director general de l’OMS ha advertit que l’alçament de l’emergència internacional no significa que la covid ja no siga una amenaça per a la salut mundial, ja que la setmana passada el coronavirus va cobrar una vida cada tres minuts, i aquestes són només les morts que es coneixen. 

Adhanom ha assegurat que el virus va arribar per a quedar-se, i ha recordat que encara està matant i mutant, per això continua existint el risc que sorgisquen noves variants que provoquen nous augments de casos i morts. De fet, a hores d'ara milers de persones arreu del món lluiten per les seues vides en unitats de vigilància intensiva. I milions més continuen vivint amb els efectes afeblidors de la condició, ha recordat. 

Per tant, ha instat a tots els països a no abaixar la guàrdia ni transmetre a la ciutadania que no s’ha de preocupar gens ni miqueta per la covid. El que aquest anunci significa, ha afirmat, és que és el moment perquè els països passen del mode d’emergència a gestionar la covid de la mateixa manera que la resta de malalties infeccioses.

Des de principis d'any la xifra de contagis de covid i morts reportades globalment s'ha anat reduint: en l'última setmana d'abril, l'OMS va confirmar 630.000 casos en el món i 3.500 morts, quan al gener se superaven els 1,3 milions de positius i els 14.000 morts, en part a causa de l'onada a la Xina. 

Més de 10.500 morts i vora 1,6 milions de positius confirmats a la Comunitat Valenciana

Fins a divendres, a la Comunitat Valenciana s’han diagnosticat 1.594.020 casos positius confirmats per prova PCR o test d’antígens: 197.542 a la província de Castelló, 858.374 a la de València i 538.104 a la d’Alacant. Quant a les defuncions, en aquests tres anys la covid ha causat la mort de 10.513 persones: 1.276 a la província de Castelló, 5.259 a la de València i 3.978 a la d’Alacant.

La covid continua ací

El president de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE), Óscar Zurriaga, ha donat la benvinguda a la decisió de l'OMS, però, en la línia de Tedros Adhanom, ha advertit que això no significa que el virus haja desaparegut. "Continua havent-hi casos greus i defuncions", ha remarcat.

"Tots volíem llevar-nos aquesta restricció mental", ha admés l’epidemiòleg, que ha afegit que tindre o no la declaració de pandèmia no era un inconvenient per a Espanya, ni canvia el moment actual, ni les actuacions que s'estan prenent.

No obstant això, ha recalcat que la covid és un virus respiratori "que es transmet més eficientment que uns altres i pot donar lloc a nous repunts" i per això, assegura que persisteix la necessitat que les persones amb símptomes romanguen a casa i usen la mascareta quan hagen de relacionar-se.

En paraules del president de la SEE, el que ha de tindre clar la ciutadania espanyola és que "el virus segueix ací i la malaltia també". Així mateix, ha advertit que quan arribe la tardor caldrà preocupar-se de tots els virus respiratoris, especialment d'aquest, i mantindre la vigilància per a les malalties respiratòries agudes “perquè la situació no vaja a pitjor".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha compartit la notícia a seu compte de Twitter i ha tingut un “record emocionat” per a les famílies de les persones que han mort a causa de la covid. També ha afirmat que la pandèmia ens ha ensenyat “la més gran de les lliçons: unitat i reforçament de la ciència i del nostre Sistema Nacional de Salut”. “Entre tots ho hem aconseguit”, ha postil·lat. 

Sanitat

També et pot interessar