Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

L'OMS declara l'emergència sanitària internacional pel brot de mpox a Àfrica

El nombre de casos enguany ha superat el total de l'any passat, amb més de 14.000 diagnòstics i 524 morts

Un home contagiat de la pigota del mico, en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decretat l'emergència de salut pública de preocupació internacional, el nivell d'alerta més alt, pel brot de mpox (abans pigota del mico) a Àfrica, sorgit a la República Democràtica del Congo (RDC) i causat per una nova soca més greu i letal.

Així ho ha decidit l'OMS este dimecres, després d'analitzar la situació juntament amb setze experts del Comité d'Emergència. La trobada, que estava prevista a les 12:00 hores, s'ha allargat durant més de cinc hores. "La situació constitueix una emergència pública de preocupació internacional", ha assenyalat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en la roda de premsa posterior a la reunió.

El nombre de casos enguany ha superat el total de l'any passat, amb més de 14.000 diagnòstics i 524 morts, segons ha posat de manifest Adhanom. Precisament este dimarts, el Centre per al Control de Malalties d'Àfrica ja havia decretat l'emergència sanitària continental per la malaltia.

L'aparició durant el 2023 de la nova variant i la ràpida propagació, principalment a través de transmissió sexual, i la detecció en països veïns de l'RDC, és "especialment preocupant" per a l'OMS. En l'últim mes, s'han notificat uns 90 casos de la nova soca en quatre països veïns de l'RDC que no havien notificat mpox anteriorment: Burundi, Kenya, Ruanda i Uganda.

El 2022 ja es va declarar l'emergència

El 2022, l'organisme sanitari de Nacions Unides ja va declarar una emergència sanitària mundial per un brot de mpox, una malaltia endèmica d'Àfrica que s'havia propagat a desenes de països.

Quant a Europa, fa menys d'un mes, a la fi de juliol, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les sigles en anglés) va considerar el risc que esta nova soca arribara a Europa com a "molt baix".

"El risc per a la població de la UE i l'Espai Econòmic Europeu de la nova variant de mpox identificada a l'RDC continua sent molt baix. L'ECDC col·labora amb els nostres socis a Àfrica en l'esforç per a contindre aquest brot en benefici de tots els afectats, evitar que aquesta nova variant continue propagant-se i reforçar les futures capacitats de preparació i resposta", va afirmar la directora de l'ECDC, Pamela Rendi-Wagner.

Sanitat

També et pot interessar