L’OMS demana als països rics que no vacunen els menors i donen les dosis

Dels més de 300 milions de vacunes administrades en tot el món a finals de març, menys del 0,2% arribaren a l'Àfrica subsahariana, on viu el 14% de la població mundial

Tres adolescents estatunidenques posen després d'haver rebut la vacuna contra la Covid-19
Tres adolescents nord-americanes posen després d'haver rebut la vacuna contra la Covid-19 / Kathleen Flynn

Els països rics que ja han aconseguit alts nivells de vacunació contra la Covid-19 deurien preferiblement donar dosis excedents de vacunes, en lloc d'usar-les per a immunitzar a la població més jove, segons el màxim responsable de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

"Entenc que alguns països vulguen vacunar els seus xiquets i adolescents, però els urgisc que ho reconsideren i en lloc d'això donen més dosis a Covax", ha assenyalat el director general de l'organització, Tedros Adhanom.

Tedros ha insistit que la distribució global de la vacuna continua sent molt desigual. Segons dades del Centre de Control i Prevenció de Malalties d'Àfrica, només l'1,14% de la població africana havia rebut la primera dosi de la vacuna l'11 de maig. Cal matisar, però, que hi ha països com Sud-àfrica, el Marroc o Nigèria que tenen percentatges d'immunització de la població molts superiors a la mitjana del continent.

Així doncs, Aliança per la Solidaritat, membre d'Action Aid, ha denunciat que dels més de 304 milions de dosis administrades en tot el món a finals de març, menys del 0,2% arribaren a l'Àfrica subsahariana, on viu el 14% de la població mundial.

En aquesta línia, el director general de l'OMS ha celebrat que diversos governs en els últims dies s'hagen mostrat favorables a reduir les barreres comercials que frenen aquesta distribució, i ha agraït concretament les declaracions que en aquest sentit ha fet el president espanyol, Pedro Sánchez.

Recordant que la pandèmia ha causat 3,3 milions de morts més en aquest segon any de crisi que en el primer, Adhanom ha declarat que la situació a l'Índia continua sent “molt preocupant", però també la de països com el Nepal, Sri Lanka, Egipte i diverses nacions del sud-est asiàtic o del continent americà. 

També et pot interessar

stats