L’OMS perd la comunicació amb l’Hospital Al-Shifa, el més gran de Gaza

El Ministeri de Sanitat gazià denuncia una “guerra contra els hospitals” per part d’Israel

Dues pacients de l'hospital Al Shifa de Gaza abandonen el centre mèdic a causa dels bombardejos israelians aquest divendres
Dues pacients de l'Hospital Al-Shifa de Gaza abandonen el centre mèdic a causa dels bombardejos israelians aquest divendres / Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha afirmat aquest diumenge que ha perdut la comunicació amb el personal de l'Hospital Al-Shifa, al nord de Gaza, enmig de repetits atacs contra el centre mèdic per part de l'estat d'Israel.

"Suposem que els nostres contactes s'han unit a desenes de milers de persones desplaçades que havien buscat refugi en els terrenys de l'hospital i estan fugint de la zona" ha informat l'agència de l'ONU en un comunicat.

En les últimes 48 hores, l'Hospital Al-Shifa, que és el major complex mèdic de Gaza, ha sigut "atacat diverses vegades, i hi ha hagut diversos morts i molts ferits", segons l'OMS. La unitat de vigilància intensiva ha patit danys pels bombardejos, mentre que zones de l'hospital on es refugiaven persones desplaçades també han resultat afectades.

El director de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha titlat aquesta situació de "profundament preocupant i aterridora". Segons els últims informes rebuts per l'OMS, l'hospital estava envoltat de tancs i el personal havia advertit de la falta d'aigua neta i del risc que les últimes funcions que quedaven, incloses les UCI, els respiradors i les incubadores, deixaren de funcionar prompte per falta de combustible, la qual cosa posaria en perill immediat la vida dels pacients.

L'OMS ha demanat de nou un alto el foc immediat a Gaza com a única manera de salvar vides i ha sol·licitat que es duguen a terme evacuacions mèdiques "sostingudes, ordenades, sense obstacles i segures" a Egipte a través del pas fronterer de Rafah.

L'exèrcit israelià assegura que "és mentida" que s'hagen produït atacs per part de les seues tropes a l'Hospital Al-Shifa, però reconeix que han tingut lloc combats amb milicians de Hamàs en les zones pròximes al centre mèdic. Segons ha sigut reportat a l'OMS, hi ha hagut pacients que han resultat ferits i, fins i tot, han mort quan abandonaven aquest centre mèdic.

Fonts mèdiques i el Ministeri de Sanitat de Gaza asseguren que tant l'Hospital Al-Shifa com la resta de centres sanitaris principals de la ciutat de Gaza i el nord de la Franja estan sent envoltats per les tropes israelianes, en el que consideren "una guerra contra els hospitals".

Netanyahu: "no hi haurà alto el foc"

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha reiterat aquest dissabte que "no hi haurà alto el foc" a Gaza, i que l'executiu sionista està determinat a mantindre el control sobre la Franja "des d'una perspectiva de seguretat", mentre les tropes d'Israel aprofundeixen l'ofensiva terrestre a l'interior de territori palestí.

Des de Riad (Aràbia Saudita), una dotzena de països amb majoria musulmana s'han reunit en una cimera en què s'ha demanat al Tribunal Penal Internacional que investigue "els crims de guerra i contra la humanitat que Israel està cometent". Entre els participants destaquen el president iranià, Ebrahim Raisi; el turc, Tayyip Erdogan; el sirià, Bashar al-Assad i l'emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani.

També et pot interessar

stats