Directes
Ara en la televisió
EL PISET
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

L’OMS publicarà al febrer el pla de transició de pandèmia a 'fase de control'

L'objectiu final serà passar a una fase de control sostingut de la malaltia, de manera similar a com es fa amb la grip

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS, en una imatge d'arxiu / Fabrice Coffrini (Reuters)

L'Organització Mundial de la Salut publicarà a finals de febrer un nou pla de resposta a la covid-19 que plantejarà una transició per a posar fi a l'actual gestió de la malaltia com una pandèmia, tal com ha anunciat el director d'Emergències Sanitàries de l'organisme, Mike Ryan.

L'objectiu final serà passar a una fase en què hi haja un "control sostingut" de la malaltia, de manera similar a com es fa amb altres problemes respiratoris com la grip, segons ha indicat Ryan en una conferència tècnica sobre la pandèmia, en el marc de la 150a reunió del Consell Executiu de l'OMS.

"Per a acabar l'emergència internacional per la covid en 2022 encara hi ha moltes coses per fer, com reduir la infecció descontrolada, especialment en poblacions vulnerables, i reduir el risc que sorgisquen noves variants", ha subratllat l'expert irlandés.

També han de reduir-se les taxes de mortalitat (de l’1,6% actualment, tenint en compte les xifres oficials d'infectats i morts en el món) i "minimitzar les conseqüències de la infecció a llarg termini".

Per a això han "d’optimitzar-se les estratègies sanitàries nacionals" –ha afegit– i en aquest sentit ha puntualitzat que, a causa de les diferents situacions que viu cada estat (per exemple, la desigual taxa de vacunació), "cada país ha de trobar el seu propi camí per a fer la desescalada".

Desconfia d'una vacuna que evite al cent per cent les infeccions per covid

En el context del Consell Executiu de l’OMS, la directora del Departament d'Immunització, Vacunes i Productes Biològics, Kate O'Brien, ha assegurat que no confia que en algun moment es desenvolupe una vacuna contra la covid que produïsca immunitat esterilitzant, és a dir, que evite totes les infeccions.

"No crec que hàgem de tindre l'expectativa que hi haja una vacuna que proporcione immunitat esterilitzant. És una tasca molt difícil respecte a una vacuna", ha assenyalat O'Brien. En qualsevol cas, l'experta ha apuntat que les següents generacions de vacunes sí que podrien millorar molt les actuals.

Igualment, considera que podrien ajudar no sols a lluitar contra aquest coronavirus, sinó contra altres coronavirus en general. "Els beneficis potencials d'una vacuna de segona generació podrien ser no sols per a aquesta pandèmia en particular, sinó un conjunt més ampli de competències per a totes les vacunes", ha detallat.

També et pot interessar