L'ONU acusa Israel de crim de guerra per la destrucció generalitzada d'edificis civils al marge dels combats

Els Estats Units s'alineen amb els països àrabs en el rebuig al possible avanç de l'ofensiva israeliana a Rafah, que acull més d'un milió de palestins desplaçats

Un grup de palestins al costat d'un edifici residencial destruït en el camp de refugiats de Nuseirat
Un grup de palestins al costat d'un edifici residencial destruït al camp de refugiats de Nuseirat / Abu Mustafa (Reuters)

Israel s'enfronta a una nova acusació per crims de guerra. L'ha feta l'alt comissionat de les Nacions Unides, Volker Türk, que acusa l'exèrcit de Tel-Aviv de destruir "tots els edificis a Gaza que estan dins d'un quilòmetre de la tanca" que conté el territori palestí i el separa de l'estat jueu, amb l'objectiu aparent de crear una mena d'àrea de seguretat. "La gran destrucció de béns no justificada per necessitats militars i duta a terme de manera il·legal i deliberada constitueix una greu violació del IV Conveni de Ginebra i un crim de guerra", ha advertit Turk.

L'alt comissionat de l'ONU ha advertit que, des del començament de l'ofensiva militar israeliana, ha registrat la "destrucció i demolició generalitzades" per part de les tropes de Tel-Aviv d'infraestructura civil, edificis residencials, escoles o universitats "en zones en les quals no hi havia combats o ja no es combatia" sense proporcionar "raons clares per a una destrucció tan extensa" d'edificis civils.

El centre de la missió humanitària de l'ONU, la Unrwa, a Sheikh Radwan, destruït en un atac israelià
El centre de la missió humanitària de l'ONU, la Unrwa, a Sheikh Radwan, destruït en un atac israelià / Reuters

En concret, l'organisme de l'ONU ha rebut informes de demolicions a Beit Hanoun i a Shujaiya (nord de Gaza), al camp de refugiats de Nuseirat (centre) i a Khan Yunis (sud). Fa una setmana, una investigació periodística advertia que les tropes d'Israel havien rebut ordes de botar foc a edificis residencials palestins sense cap motiu militar.

Els països àrabs i els Estats Units rebutgen el trasllat de l'ofensiva a Rafah

Al mateix temps, les paraules del primer ministre Benjamin Netanyahu en què insta l'exèrcit a mantindre la "pressió militar" fins a la "victòria final" a la Franja de Gaza han encés totes les alarmes al Pròxim Orient. Cinc països àrabs (l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Jordània i els mediadors Egipte i Qatar) han exigit l'alto el foc "immediat" i han rebutjat "de manera categòrica" la possibilitat que l'ofensiva israeliana es trasllade a Rafah, a l'extrem sud de l'enclavament palestí, que acull més d'un milió de palestins desplaçats pels atacs i bombardejos israelians al centre i nord de Gaza. L'avís adverteix tant l'amenaça per a la població palestina com el risc de desplaçament d'aquesta fora de les fronteres de la Franja.

Els Estats Units s'han afegit a la preocupació. La Casa Blanca ha manifestat que no secundarà l'operació a Rafah perquè la considera "un desastre", segons ha afirmat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional John Kirby.

Els mediadors mantenen les negociacions de treva

Els països àrabs han insistit a demanar protecció per als civils palestins, de conformitat amb el dret internacional humanitari, i alçar totes les restriccions que impedisquen l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza. Així mateix, han reivindicat el territori com a part de les fronteres reconegudes internacionalment per a Palestina i han demanat la implantació de mesures per a activar la solució dels dos estats a la regió.

L'Aràbia Saudí va convocar la cimera àrab arran l'anunci d'Israel segons el qual insistiria en la via militarista després de rebutjar la contraoferta de Hamàs per a reactivar un nou pacte de treva. Els mediadors internacionals no es donen per vençuts. Al Caire es mantenen converses per separat amb Hamàs i la Jihad Islàmica per a consensuar les exigències de les faccions palestines sobre una treva a Gaza que siga acceptable per a Israel.

També et pot interessar

stats