Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

L'ONU acusa l'exèrcit de Myanmar de genocidi per la persecució dels rohingyes

Una investigació de les Nacions Unides revela assassinats en massa contra la minoria musulmana a l'antiga Birmània.

Imatge d'arxiu de l'èxode de rohingyes l'agost del 2017 | Mohammad Ponir Hossain (Reuters)

La cúpula de l'exèrcit de Myanmar, l'antiga Birmània, va planificar i executar una campanya de neteja ètnica contra la minoria musulmana rohingya. És la principal conclusió d'una investigació feta per experts de l'Organització de les Nacions Unides, que han presentat a Ginebra (Suïssa).

L'ONU reclama que els responsables siguen jutjats per un tribunal internacional com a presumptes autors de delictes relacionats amb genocidi, crims de guerra i contra la humanitat.

Crims només comparables a les massacres de Bòsnia, Ruanda o el Sudan, que l'ONU atribueix als màxims responsables de les forces armades del país.

El govern de la presidenta Aung San Suu Kyi, premi Nobel de la Pau el 1991, també en seria responsable per destruir documents relacionats amb les matances i fracassar en l'obligació de protegir la població civil.

725.000 refugiats

L'informe de l'ONU s'ha fet públic coincidint amb el primer aniversari de la massacre. Un atemptat de la insurgència rohingya, a qui el govern de Myanmar acusa de terrorisme, va desencadenar una campanya de neteja ètnica contra la minoria musulmana "amb una brutalitat extrema", segons l'ONU.

10.000 persones assassinades, segons estimacions conservadores, i 725.000 que fugiren de Myanmar en un dels èxodes més ràpids i de majors dimensions en la història recent.

600.000 supervivents continuen amuntegats al camp de refugiats de Cox's Bazar, el més gran del món, a Bangladesh. Allà s'enfronten a malalties i inundacions de manera periòdica. La immesa majoria són xiquets i Unicef alerta que es pot perdre una generació sencera.

També et pot interessar