Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

L'ONU aprova una resolució a favor de la pau a Ucraïna amb l'abstenció de la Xina i l'Índia

El pronunciament, votat a primera hora de la nit de dijous, ha tirat endavant amb 141 vots a favor, set en contra i 42 abstencions

Assemblea de l'ONU / Mike Segar (Reuters)

Les Nacions Unides mantenen el seu rebuig ferm a la guerra a Ucraïna. L'Assemblea de l'ONU ha aprovat aquest dijous a primera hora de la nit una resolució en favor de la pau a Ucraïna. I ho ha fet amb 141 vots a favor, 7 en contra i 42 abstencions, entre altres les de la Xina i l'Índia.

La resolució demana una "pau completa, justa i duradora" i torna a exigir que Rússia retire les seues tropes i deixe de lluitar. A penes un dia després que el màxim diplomàtic de la Xina va visitar Moscou i va prometre una associació més profunda amb Rússia, Pequín s'ha abstingut en la votació, la quarta vegada que ho fa des que Rússia va envair Ucraïna el 24 de febrer de l'any passat.

La resolució l'han copatrocinada finalment 73 països, inclosos tots els de la Unió Europea, els Estats Units i alguns llatinoamericans (Xile, l'Equador, la República Dominicana i l'Uruguai).

La resolució s'aprova la mateixa setmana que el president rus, Vladímir Putin, va anunciar la suspensió del compliment per part del seu país de l'START III o Nou START, l'últim tractat de desarmament nuclear encara vigent entre Rússia i els Estats Units.

Durant els dos dies d'intervencions, molts països han llançat repetides crides a la pau de manera genèrica i l'obertura de negociacions, però l'alt representant de la política exterior europea, Josep Borrell, ha dit que aquestes crides eren fruit de la "ingenuïtat", perquè ha insistit que "Rússia no ha enviat ni el mínim senyal que vol la pau".

Els europeus, que han promogut la resolució, juntament amb Ucraïna des del principi, havien advertit que l'abstenció no serviria perquè immediatament seria anotada per Rússia com una posició a favor seu, segons va dir ahir el ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel Albares.

El punt central de la resolució és el cinqué, que demana a Rússia "una retirada immediata, completa i incondicional de totes les seues forces militars del territori ucraïnés dins de les seues fronteres reconegudes internacionalment", i crida després a un "cessament d'hostilitats".

Encara que també demana donar suport a "els esforços diplomàtics per a aconseguir una pau global, justa i duradora a Ucraïna", també subratlla la necessitat que "es rendisquen comptes pels crims més greus sota la llei internacional [...] i que es perseguisquen en l'àmbit nacional i internacional", una frase que han criticat diversos països.

Guerra a Ucraïna Un any de guerra a Ucraïna

També et pot interessar