L'ONU i la UE condemnen la llei dels talibans que silencia les dones a l'Afganistan
Adverteixen que la constant restricció dels drets del poble afganés fa encara més difícil la interacció de la comunitat internacional amb els fonamentalistes
Condemna internacional a les lleis talibans contra les dones. La missió de les Nacions Unides a l'Afganistan (Unama) ha valorat este diumenge que la nova llei dels talibans, que obliga les dones a portar vel i els prohibeix parlar en veu alta llança "una visió desoladora del futur". L'organisme de l'ONU s'ha mostrat preocupat per la promulgació esta setmana al país d'una nova norma sobre la moralitat que "imposa restriccions àmplies i de gran importància en la conducta personal, i que a més atorga amplis poders a la policia de la moral ", segons un comunicat. La UE també ha condemnat la llei dels talibans i ha assegurat que és un nou "obstacle" per a la normalització de la comunitat internacional amb el govern dels fonamentalistes afganesos.
Els talibans van prendre el control de l'Afganistan l'agost del 2021 i dijous passat van arreplegar en una "llei per a la propagació de la virtut i la prevenció del vici" moltes de les limitacions que han implantat en els últims anys, com ara l'obligatorietat per a les dones d'anar completament tapades o l'aspecte físic dels homes, forçats a deixar-se créixer la barba.
La llei també prohibeix que les dones parlen en veu alta en llocs públics, ha ressaltat en la nota la representant especial de l'ONU per a l'Afganistan, Roza Otunbàieva.
La legislació "estén les restriccions ja intolerables als drets de les dones i de les xiquetes, fins al punt que considera el so de la seua veu fora de casa com una falta moral", ha continuat Otunbàieva.
Des que els talibans van arribar al poder, han imposat una sèrie creixent de prohibicions que han afectat en particular els drets de les dones, incloent-hi la suspensió de l'educació superior femenina.
Les restriccions han sigut criticades per la comunitat internacional, que fins ara no ha reconegut oficialment l'autoritat del govern interí talibà malgrat les obertures que han fet països com la Xina i la Unió dels Emirats Àrabs, que recentment van reconéixer ambaixadors fonamentalistes.
Otunbàieva ha advertit que "una major restricció en els drets del poble afganés" farà "encara més difícil" interactuar amb els talibans a la comunitat internacional.